2009.01.24. Szombat

Újra váltót kellett cserélnem.Tesóméktól hazafele hallottam először egy furcsa,halk kerregő hangot.Ez főként akkor jelentkezett,amikor negyedikbe váltottam.Teszteltem tovább,mert nagyon érdekelt,hogy a hang honnan jön.A motorból,a futóműkből,a kuplungtól,vagy a váltóból.Két nap alatt kiderítettem,hogy a váltóból jön a mostmár hangosodó kerregő hang.Ez a hang pár nap múlva már annyira hangos lett,hogy igen kellemetlen volt az utcára menni vele,de sajnos mással nem tudtam dolgozni menni,így addig járt a korsó a kútra,amíg le nem robbant.Pár nappal a hang kezdete után a munkahelyemről már nem tudtam hazajönni,mert a kerregő hang már minden sebességben jelen volt,még üresben is!Aznap hazavontattak,egyben ez azt is jelentette,hogy nem tudom tovább használni,megkapta a kegyelemdöfést.

Sikerült erre a hétvégére összehozni a váltócserét,mert úgy éreztem ezt hétvégén nem tudom megoldani,hogy a benne lévő váltót megjavítsam,ezért döntöttem a csere mellett.Szerencsémre volt is,ami egész jó állapotban volt/van.
Reggel áltunk neki ketten,később már hárman dolgoztunk rajta,hogy minnél hamarabb túllegyünk rajta.Minden egész könnyen ment,és fűtött garázsban volt szerencsém a szerelést végrehajtani,hála kedves cimborámnak,aki éppen építkezés alatt ál,és egy szép nagy garázsban dolgozhattam úgy,hogy senkit nem zavartam.Bár zajjal nem járt a dolog,kisebbkosszal igen.Felavattuk a garázst :)
A szereléssel estére lettünk kész,szép kényelmesen,figyelmesen dolgoztunk.Másik két autóra is jutott idő a végén.A váltócsere folyamatával nem fárasztanám a kedves olvasókat,aki nem tudja milyen folyamata van,kérem olvassa el az ide vonatkozó részét a biblában :)
A váltócsere nagyon sikeres volt,elsőre minden klappolt,és a próbakör is azt bizonyítja,hogy ez a váltó jobb állapotban van,mint az én régim.Sajnálom,mert az sem volt rossz,de még meglátom felújítom e.Esetleg aki tudja írja meg nekem kérem,hogy ahátsó része,illetve az első,ami a váltóösszekötő felé van,az a része cserélhető e,mert a mostaniban nincs benne a tolatólámpa kapcsolója.
Most minden vátlás határozottabb,halkabb lett,és az önindító kapcsolójának tisztítása is újat varázsolt belőle,mert most sokkal jobban teker.Hiába,ami tele van oxidálódással,és kosszal,ott nem lesz rendes áramellátás ;)

Egyéb okból ide nem tudtam képet tölteni,így a pikázára tettem fel őket.Pár kép sajnos homályos,ezért elnézést kérek,de a gép sehogysem fogadta el a fényviszonyokat :(
http://picasaweb.google.hu/bagolykopet/Valtocsere#

Kommentek

CsuTee

Ejjj Poci, ezt hogy csináltad?? Tökre eltûnt az a fogaskerék. Gondolom a többi fog meg szépen megette. DE nem kellett volna kiszedni a motort is. Le lehet venni úgy is a váltót hogy a motor a helyén marad! :)
Egyébként cserélhetõ, csupán le kell csavarozni a régit és fel az ujabbat, amin van kapcsoló foglalat ;)

Pocok

Valóban lehet úgyis,hogy a motor marad,de az nem gyorsabb folyamat,a motort meg csak a hátfal tarcsa,az meg négy csavar.Azon spóroljak? :P Nyáron újra kiborítom belõle,és lesz tolatókapcsolóm is :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!