2010.06.28. Hétfő

A mai nap annyira volt eredményes,mint amennyire nem.Örülök,hogy végre jutott idő a motor szétszedésére,viszont maga a látvány már annyira nem tetszett.Reggel még be kellett mennem rövid időre a melóba,aztán jeleztem Hollonak,hogy nemsokára érkezem,készüljön a műtétre.
Délelőtt kiértem hozzá,be is öltöztünk,aztán boncoljunk.Szépen fejtegettük a dolgokat,aztán figyeltük,hogy az olaj folyások honnan jöhetnek,a hengerfej egyértelmű volt,az nem okozott meglepetést,majd a hátsó folyás sem volt az,de kérdés volt honnan jön.Szerencsére onnan jött,ahonnan gondoltuk,a szimeringtől.Annyira el volt öregedve,hogy inkább egy merev izé volt,mint szimering.Kiszedésnél ripityára tört.Kuplung tárcsa sajna cserére érett,így kell egy olyan is.
Fejtegettük tovább,aztán ha már kézbe van lejöttek a hengerek a dugattyúkkal is.A korom és a koksz tapasztalható,nem volt meglepetés,viszont a tisztogatásnál a főtengely hátsó szimering repedés annyira már nem.Lényegében ezzel a napom egy nagy szürke felhővé alakult át,és megpecsételte az egész kedvemet.
Vacillálás ON,mivel ha ezt cserélem megy a főtengely,és az összes csapágy,amihez most nagyon nem lenne kedvem.A helyzet átalakult teljes generállá,amit most nagyon nem terveztem be,mert sem kedvem hozzá,sem alkatrészem.
Vagy visszarakom így,és megy ameddig megy,vagy pedig két főtengely csapágy,egy főtengely és hajtókar csapágyak cseréje,vagy még hozzá dobom a dugattyúkat is a hengerekkel.
Kicsit tanácstalan vagyok,mert nem nagy generált akartam,hanem csak olyan elhárítós javítást,de ha úgy vesszük ez is az lenne.Aludnom kell még erre a dologra,aztán meglátjuk mi lesz.Viszont a véleményekre kiváncsi vagyok,hogy egy ilyen repedéssel mit lehet kezdeni,mert Hollo elmondta mi legyen,de mások véleménye is érdekelne.
Hengert dugattyúval két nap alatt tuti nem találok,de főtengelyt két csapággyal,és hajtókar csapággyal sem.
A dugattyú gyűrűk is okoztak meglepetést,mert az általam vélt kettes henger jobb állapotban volt,mint az egyes :D
Az egyes henger második gyűrűje be volt állva a koksztól,az olajlehúzó sem nézett ki valami jól.
Összességében nem vészes a helyzet,csak minden forgó alkatrészt kéne kicserélni. :)
Mit várjak egy 174 000 km-t futott motortól,még szép,hogy a súrlódó,forgó alkatrészek kopottak lesznek.
Lássuk a képeket:
A repedés a hátsó csapágyon öreg szimering.talán még gyári :) darabjai alkatrészbörze :D

Kommentek

Soma22

Ha anyagi akadálya nincs akkor csináld meg rendesen szerintem. Nekem durva a hf is, ez kicsit kokszosabb és olajsarasabb annál ami a belefér kategória.

Pocok

Soma22 #45744:
Ezek a tisztogatás elõtti állapotok,azóta kicsit tisztábbak,és a nap folyamán elvittük mûhelybe síkolásra,szelep csiszolásra.
Beleférne anyagilag,de akkor az idei lengyel nyaralásom kimaradna valószínûleg,ráadásul ahogy elképzelem a felújítást,az most kivitelezhetetlen.

Soma22

Pocok #45745:
viszont ha csak összeraknád "félkészen" lehet többet ártanál vele, és a lengyel túra alatt megnyekken :)

én nem szaroznék ha már szétfûztem

Plósz Gyula

irtam püt ;)

Pocok

Soma22 #45746:
Teljesen igazad van,csak akkor már nem a régi lesz az autó,én meg hülye fejjel így gondolkodom mindenben :(

Plósz Gyula #45747:
ok ;)

tunyi1986

szent gatya madzag :D DE DÚRVAAAAAA
ez a motor szegény már nagyon oda volt....Amúgy az a koksz réteg rajta az valami brutál! soha nem láttam még ilyent,no meg ilyen fekete blokkot sem,kb olyan mint a centrifugál szûrõ volt.
Hajtókar csapágyakról is ha lehet dobj fel fotót,megnézném mennyi maradt belõlük.
Gyûrû hézagot mérnél a kedvemért? :) nagyon érdekelne hogy hány mm :)
Amúgy én is amellett vagyok amit soma írt,hogy ne rakd össze úgy hogy a hengert dugattyúval együtt nem cseréled,esetleg még egy fúrás és nagyobb dugattyú kombó lehet eredményes...itt szerintem már kevés a sima gyûrûzés sajnos.
jó szerelést továbbra is :)

Pocok

tunyi1986 #45749:
A koksz számomra érthetetlen,de biztos az én kurva anyámat,pedig nem is hajszoltam annyira az autót,és az utóbbi 20000km Shell olajjal ment :)
Tény,hogy vétek lenne összerakni szarosan a motort,de aludnom kell erre a témára,és emészteni,mert ez már a tegnapi napra nekem sokk.

tunyi1986

Pocok #45750:
azt gondolom hogy sokk!! de leglalább ezt a tömény olaj sarat majd mosd ki belõle,akár hogy is döntesz...

Andrei

hát barátom nem irigyellek, de az én motorom ettõl kutyábban nézett ki 80 ezer kilométer után :)
mondjuk én rögtön donor motorral készültem, mert már az olajnyomásból tudtam, hogy a baj nem lesz kevés
hajtókarcsapágyból nemhiszem, hogy találsz méretest, legalábbis én hiába kerestem, úgyhogy ment vissza a donoré

mindenesetre jó látni a belülrõl koromfekete, vastag lerakódásos motort, nosztalgia :)
majd a veztengely furatáról egy makrót mindenképp lõjj :)

Karki

Szerintem keríts egy kölcsönmotort, vagy egy tartalék motort, azt tedd be, aztán amikor úgy adódik, csináld meg a mocit. Én legalábbis ezt csinálnám (csinálom) :)

KG

Fel a tejjel!
Ha más nem kopott, akkor csapágycsere, oszt jónapot! :)

piciHuBo

Hát nem szép látvány! Hollo javaslatát támogatom! Amúgy van nékem pár alakatrészem ha gondolod! 1000km ert futott hátsó csapágy-új elsõ, szép fõtengely hajtókarral új csapágyakkal, henger dugóval ami kb 5000km-t ment mikor furatva volt! És talán akad egy jó állapotú hengerfej is!
De ha gondolod ideiglenesen oda tudom adni az én motoromat neked! Amibe ezek vannak, és ha lesz rá pénz meg idõ összeteszed azt!

Pocok

piciHuBo #45757:
Annyi itt az ötlet,hogy dönteni sem tudok :D
Már az elõbb leírtam,csak ez a fasz gép lefagyott,és még netem sem volt :(
A régi fõtengely összehozható új csapággyal?A fõtengely és a hajtókar csapágyakat is ki kell cserélni.A fõtengelyen meg érezhetõ marások vannak.

Bálint Károly

ha kell, van egy ennél jobb fõtengely csapágyakkal együtt.
futárral péntekre ott van, a többit Velencén rendezzük.

KeMa

Pocok #45748: 1, nem lesz a régi? akkor inkább egy megbízhatatlanba hajló motorra költenél folyamatosan? annak bizony nem sok értelme volna...

Pocok #45750: a koksz minden bizonnyal a döglõdõ tömítések, gyûrûk miatt volt.

Karki #45753:Én is ezt javasoltam neki :)

Pocok #45758: van egy tuti fõtengelyem, ami új csapágyakkal szupcsi lesz. Ha kell, viheted. És továbbra is áll, hogy a felújítás idejére vidd el jrb motorját!

Bazs

Nagyon dúrván néz ki a motor, de ennyi km után ne is csodálkozzunk.Szerintem ha így összerakod, csak többet ártasz, mint használsz.Az a csapágy nagyon oda van. Helyedben ha nem lenne igazán pénzem, erre, akkor elfogadnák egy csere mocit, és szép lassan megcsinálnám a sajátot.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!