2010.06.30. Szerda

A mai nappal folytatódik a motorfelújítási sorozat.Mint azt már említettem nem akartam teljes felújítást végezni,de ez nem jött össze.Hisz azt nem én döntöm el,hanem maga a helyzet és az alkatrészek adják.
Holloval elcsattogtunk a műhelybe,ahol tegnap beszélgettünk a szakival,aki látatlanba sokat nem tudott mondani,csak találgatott,meg voltak nem tetszős kijelentései.Ennek ellenére szimpatikus volt,és hihetetlen módon próbált nekünk segíteni.
Elvittük a főtengely csapágyat,a hajtókart a dugattyúkkal és a gyűrűkkel,nézzük meg a műszerek,és a méretek hogyan mutatják magukat.
Szaki átnézte a csapágyakat,és csinált egy selejt kupacot,illetve egy használhatót.A főtengely nem kopott,így cserére nem szorul,viszont javasolta,hogy a csapágyait cseréljük le egy alapméretesre,és nem lesz gond.Fellélegeztem,és a sok fekete felhő is eloszlott a fejem fölül,mert láttam,hogy van remény.
A hajtókar csapágyakat megnézte,az két pillanat múlva már dobta is az asztalra,hogy szar.Folytatta a gondolatát,hogy szerezzek egy alapméretes dugattyút csapszegekkel hajtókarral,és csapággyal.Folytatva a sort a hengereket is megmérte,erre is annyit mondott,hogy határon belül van,az egyes 15%-kal tér el a gyáritól,a kettes 5%-kal.Ez számomra hihetetlen,mert a hátsó szokott a rosszabb lenni :)
Újabb fellélegzés részemről,hogy fúrni sem kell,pörögtek előttem a $ jelek :D
Vagyis alapméretes csapágyakat és dugattyút kell beszereznem.Folytatva az elmélkedést és mérések sorozatát,bácsi polcról levett két dugattyút,majd mért.Majd eltűnt egy percre,hozott két zsírpapírba csomagolt csapszeget.Közben pozitív gondolatokkal fejtegette,hogy amennyire tudjuk,megoldjuk.Csapágyakon kívül megoldott mindent,csapágyakat,dugattyút,gyűrűt :)
Úgyhogy már csak a hengerfejnek kell készen lennie,és mehet a legozás :D
A mai napom már sokkal jobban alakult egészen kora délutánig,amikor a Közlekedési Felügyelet állt az autómmal szemben  :/
Megbírságoltak mert rossz helyen álltam meg,pár percre ugrottam be a boltba,hogy a csapágyakat megvegyem.Végül is ha nem érek oda időben,akkor a teljes összeget kellett volna befizetnem,így kértem egy felezést,és még abból is engedtek,mert normálisan és értelmesen beszéltem velük.Így a kiszabható 8000 helyett lett 5000,de a papírra 4000 került.Én voltam a hülye,mert éreztem,hogy ez itt nem lesz jó,de nem hallgattam magamra,és azt sem értették,hogy miért nem álltam be az ingyenes placcra,ami nem is kicsi :D Most megjegyzem hosszú időre,hogy oda már nem állunk egy percre sem.Nem szidom őket,mert a dolgukat végzik,és igazuk is volt,de ha fél perccel kevesebbet pofázok a boltban,akkor talán csak szóbeli a figyelmeztetés.A lecke megvolt.

Jöjjön pár kép:

Kommentek

KeMa

Ezaz, hajrááá! talira kész lesz, és be is lesz járatva? :D

Viszont ezt nem teljesen értem: "Csapágyakon kívül megoldott mindent,csapágyakat,dugattyút,gyûrût."

Most akkor megoldotta a csapágyakat, vagy sem? :)

Mindenesetre csak így tovább!

tunyi1986

KeMa #45801:
szerintem csapszeget akart írni :D

Amúgy rohadtul ismerõsek a képek...én is ezt csináltam ma meg még csiszolgatás,benzinezés fogkefézés,ecsetezés,olajozás..holnap folyatás,szimering csere ilyenek :D

A gyûrû hézagot meg mérted?
Én ma borzasztóan szar értékeket mértem: felsõ két gyûrû 0.85mm olajlehúzó 1mmnél nagyobb...

Pocok

KeMa #45801:
A mûhelyben nem volt új fõtengely és hajtókar csapágya,így azt vennem kellett.A mûhelyben dugattyút,hozzá a gyûrûket,és a csapszeget adta.

tunyi1986 #45803:
Helyszínen beillesztette a szaki a régi hengerbe,és annyi tûrése volt,amennyinek lennie kell.Basszus már alig várom,hogy egyen legyen,és röffenjen!Ha Te is ebben vagy,akkor neked is hajrá :)

KeMa

Pocok #45806: ja értem. Félreérthetõ így a mondat :)

Na hajrá. Még van rá pár nap, hogy összerakódjon. És megint állítgathatsz gyújtást! :)

tunyi1986

Pocok #45806:
2/ tûrése van az oké de nem lenne jobb összerakni úgy hogy túlméretes gyûrûkkel becsiszolva? :) úgy mégis csak pontosan akkora hézag lenne mint egy zsír új motornak.
Ez alatt azt értem hogy van ugye egy kopott hengered ami tûrésen belül van,az okés semmi probléma vele. De ha gyûri alap méretes gyûkûkkel rakod össze akkor mondjul lesz 0.45mm 0.35-0.35mm hézag a gyûrûknél. Ez könyv szerint tûrésen belül van mert 0.5mm a megengedett hézag.
De ha saját magad csiszolsz gyûrûket akkor be tudod csiszolni 0.3 0.25-0.25mmre is ami megegyezik egy új motor gyûrû hézagával :) érteed ugye :)

Pocok

tunyi1986 #45809:
Értem,ez egy fúrt hengernél lehet elmegy,de egy kopottnál.Nem hinném,hogy egy olyan ember,aki már 30 éve ezt csinálna hülyeséget beszélne,és rám sózna bármit,csak tûnjek már el.Szerintem érti mit beszélt.

tunyi1986

Pocok #45810:
ja persze ez így van,most nem látom át a helyzetet mert pontosan nem tudom mit mértetek :) Ha így rakod össze az az egy biztos hogy rosszabb nem lesz csak jobb lehet!
Elképzelhetõ hogy kicsivel nagyobb lesz a gyûrû hézag mint egy tök új motornál de az már szerintem bele fér :)

Pocok

tunyi1986 #45811:
Az erõvel,kompresszióval és fogyasztással eddig sem volt gondom,csak azért kezdtem szétszedni,mert fosta már az olajat,és nem akartam már használni emiatt.Csak ezért,csak aztán egyik hiba után jött a másik,értelme meg nem lenne így összerakni,kopottan.
Ha jól össze lesz rakva,és be lesz járatva gondosan,nem lesz vele gond,szaki is azt mondta,ha az olaj nyomással nem volt gond,akkor jó lesz.

tunyi1986

Pocok #45812:
jaja ez így van :) Enyém már erõtlen volt emelkedõnek és a fogyasztása sem remekelt valami jól....nem volt sokkal több mint a megszokott érték,csak decikkel max. 1Lel de azért na :) utána számoltam: gyûrûzés és tömíatések cseréje friss olajjal,festékkel kb 10-12E Ft ami simán vissza jön még idén ha a többlet fogyasztást bele számítom.
Ha elkészülsz vele egy "elsõ indítás " videót tölthetnél fel :)

Pocok

tunyi1986 #45813:
Baszott jó ötlet,így lesz,van felszerelésem :D
Bejáratós kis talit szeretnék szervezni.

KeMa

Pocok #45830: akkor a tali résztvevõi cak generálozott blokkal indulhatnak? :D :D mikor jössz szántó felé megint?

tunyi1986

KeMa #45836:

Pocok #45830:
én is támogatom az ötletet :D akinek nincs generálozott blokkja ne is jöjjön : o) :D

Pocok

KeMa #45836:
Igen,most ez lett a trendi :D
Szántó felé nem tudom,de bejáratni nem arrafelé fogom,remélem megérted :c)
Viszont feléd tutira megyek majd valamikor,már rég voltam arra,meg tesóméknál is :(
Holloval holnap rakjuk össze a blokkot,szurkoljatok.Bár a helyére még nem kerül,meg a burkolat sincs kész.

KeMa

Pocok #45842: budapest-bécs, majd vissza, mindezt autópályán, és a nagyján túl is vagy ;)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!