Archívum: 2010 (24)

Tevékenységtérkép

2010.12.01. Szerda

Ide is ritkán írok,mert nincs mit tulajdonképpen.Két hete jár már a fejemben,hogy gumit kéne cserélni,mert a jelenlegi öt éves,keményedett változat többször is bizonyította,hogy a téli közlekedésre szinte alkalmatlan.A nyári esős időszakot sem tűri már el.Könnyen megcsúszott,az eleje hamar kitört egy élesebb,lendületesebb kanyarodásnál.Ez a gumi,és az élmények már a múltté.Fulda 195/50R15-ös gumi.Széles,túl peres,nem igazán az a téli gumi méret.
A kiválasztott gumi egy KLÉBER Krisalp 185/60R15-ös lett.Első pillanatba az autó 1cm-t emelkedett,ami szemmel is látható,illetve a gumi pereme is magasabb,ami kicsit traktoros hangulatot ad a 15-ös felninek.Nekem furcsa,mert nem ez a megszokott látvány,viszont a két gumi közti menet különbség és viselkedés elég különböző.Az első pár km-en érezhető,hogy az elindulás minimálisan több mozdulatot igényel a gázpedálnál,minimálisan több mozdulatot kell tenni kanyarodásnál a gumi rugalmassága miatt,viszont érzésre a régihez képest hintós érzés.Sokkal rugalmasabb,csendesebb és kényelmesebb érzés.Téli gumiként teszi a dolgát,a megállás biztonságosabb,a kanyarodás is stabilabb,egyben kényelmesebb is.Jégen azért megcsúszik,de melyik gumi ne tenné.Ma meglátjuk hóban hogy szerepel,de tudom,hogy jobb lesz mint a Fulda volt,mert annál még egy nyári gumi is jobban tapadna :)

Összegezve egy öreg,kopott gumi sehogy sem felelhet meg az igényeknek,főleg ha téli gumiról van szó,ráadásul kagylós és oldal irányban hullámos volt,ez megmagyarázza az utastérben hallhatott halk dohogást is.
Az új gumi 60-as magassága miatt kényelmesebb érzés az útegyenetlenségeken áthajtani,stabilabb érzés,valamint így téli viszonylatban halkabb az utastér.Nyáron jelentősen hangosabb lesz,ezzel számolok.

2010.10.12. Kedd

Lássuk a vasárnapot.Abszolut semmi kedvem nem volt kikelni az ágyból,és a napba bele sem gondoltam mennyi dolgom lenne,de úgy voltam vele,ha ezt a jó időt nem használom ki,akkor nagy marha vagyok.
Erőt vettem magamon,összeszedtem a cuccokat,beültem az autóba,és kimentem nagymamámhoz.Köpve nyelősen ment a dolog,de az utasteret muszáj volt kipakolni,ha festeni akarok.Megvettem amit szükséges,még a védő felszerelést is,egy olyan egybe szemüveget,hogy a rozsda és festék ne kerülhessen az egyébként is kezelés alatt álló szemgolyóimba :)

Az alvázvédő furcsamód nagyon könnyen kijött,és szerencsére csak felületi rozsda keletkezett,mivel az utóbbi sok esőzéstől valahol befolyt a víz,és minden elázott.Azt ne kérdezzétek hogy jött fel az alvázvédő,és mitől rozsdásodott,nem is érdekel,túl vagyok rajta.
A belteret fújtam ki először,hogy megszáradjon időbe.És ahogy a boltban elmondták,majdnem teljesen megszáradt a felület,pedig nyúlós,gumis érzést mondott az eladó.
Vettem 3 doboz alvázvédőt,olyan Dinitrolossat,csak lesz vele valami alapon.Hát lett,mind a három elment,de csak az autó felére jutott.Sebaj,eggyel több ok,hogy előbb abbahagyjam :D
Az utasteret gyorsan lezongoráztam,szép is lett,és estére,amikor pakoltam vissza,nagyjából megszáradt,de érezhetően ragad,és nem kenődik el.Na végre,ez kellett volna már az elején is.

Aztán jött az alváz.Kerékjárati íveket letisztítottam,majd kifújtam,mellette szinkronban a fékpofákat is kidobtam,mert amiket vettem a tavalyi vizsgára,nagyon kemények voltak.Lengyelbe a túra közben elöl kicseréltük,az most hátra került,és az újabbak kerültek előre.Persze a dobok is kombinálódtak.Fajányos lett nagyon,kemény,jól fog,viszont még a súrlódás melegedést okoz a kerék agynál.Majd ez is enyhül,a fabia-nál is ez volt.Aztán jött unokaöcsi segíteni,persze inkább hátráltatott,de így is jól éreztük magunkat,szerencsére a vége felé érkeztek,így nem kellett kapkodni a naplemente előtt.
Függőket is bezsíroztam az új zsírzómmal.Nagyon élvezem,ezt minden hónapban meg fogom játszani,az tuti!Ugyanitt vállalok zsírzást (200Ft anyagdíj fejébe) :D

Három off kép,amiről a napokban beszéltünk.A 8210-es,amit 2001-ben vásároltak,és a mai napig működik,bár pár évet állt,majd az 5110-es előlapok,amiben nincs benne a piros és a narancssárga előlap-Ez utóbbi dobozos,telefonon még nem volt :) Csak nem tudom hova tettem,a harmadik pedig az a telefon,amit Gdanskban sikerült összetörnöm.Napok kérdése,és ismét működik hála egy kijelző és előlap cserének.
képek:
Pocok @ . Fiat 126 P . 13 fotó . 6 komment

2010.08.31. Kedd

Megérkeztünk,itthon vagyunk.Három autóval vágtunk neki Lengyelországnak,és az autóink ismét bizonyították,hogy megbízhatóak.
A két hét alatt majdnem minden nap autóztunk,és mindhárom autó hiba nélkül teljesítette a 3100km-es távot.Szép "Z" alakban közelítettük meg a Balti tengert,és még a felső nyelvében is voltunk,ami már tavaly nem jött össze.Nem volt nyaraló időnk,de ha nem esett az eső,már nagyon jó volt.Az éjszakák nagyon hűvösek voltak,Gdañskban volt olyan éjszakánk,hogy meleg volt.
Az útvonal Bielsko-Bia³a-Tychy-Kraków-Kielca-Warszawa-£ódz-Przybrodzin,ahol a fityó tali volt,ez inkább kis találkozó volt,nem úgy mint a tavalyi-Bydgoszcz környéke-Gdañsk-Hel-Sopot-Gdynia-£ódz-Bielsko-Bia³a volt.
A térdeim kikészültek a kuplungolástól és a gázpedál tartásától,a fogyasztás átlag 5 liter volt még megrakott cuccal és utassal is.Hazaút nagyon meglepett,370km-t tettem meg,hogy még van a tankban.
Mint mindig nagyon kedvesek voltak lengyel társaink,az úton mindig elengedtek,segítettek,és természetesen dudáltak,vész villogtak,és éljeneztek,integettek :) Ez mindannyiunknak nagyon jól esett.
Mindent leírni nem tudok,mert vannak olyan élmények,amiket átélni jobb,és elmesélni nem igazán lehet.
A generál óta 4400km-t mentem mondjuk hiba nélkül,ebből 3100 volt a kirándulás.Egyenlőre a hosszú vezetésből elegem lett,elég csak munkába járni.
Pár képet teszek fel ide,de a többit majd a fotó albumomban nézegethetitek meg :)
Ha jövőre ismét tudok menni,ennyit biztosan nem megyünk,ez csak próba volt :D Az autóm előtt pedig le a kalappal,minden hiszti nélkül tettük meg a távot.
Pocok @ . Fiat 126 P . 17 fotó . 14 komment

2010.08.16. Hétfő

Tegnap olajat cseréltem,még a lengyel túra előtt megejtettem,mert 1200 km-t már mentem a generál óta.
Az olaj leeresztő könnyen kijött,mert nem volt meghúzva eléggé,még csoda,hogy nem hagytam el  :/
Szerencsére ez nem történt meg,így nyugodt lelkiismerettel engedtem szabadon az olajat.Ahhoz képest,hogy sok km nem volt benne,elég fekete,és fekete koksz darabkák is jöttek ki,tehát valamennyit tisztult a belseje.Úgy egyébként minden rendben,jól megy a kis szerkezet,és remélhetőleg a hosszú utunkon sem lesz gond egyik autóval sem.
Útvonalterv,ami iindulás pillanatáig érvényes,az Bielsko-Bia³a-Krakkó-Varsó-Poznan-Gdansk-Hel-Sopot és még ami útba esik :)
Szokásos fotók:
Pocok @ . Fiat 126 P . 6 fotó . 9 komment

2010.08.08. Vasárnap

A motor felújítás óta történt pár újabb dolog,szóval most olyan havi összefoglalóként szedem össze az elmúlt hetek történéseit.
A nyári találkozó után az autó kényszerből állt egy hetet,mert a himbasort tartó tőcsavar menete megszakadt.Betudható annak,hogy a csavar nem lett rendesen meghúzva,és a szelepek lökdösése hatására a menet szétrázódott.Hazafelé már hangosabbak voltak a szelep mint szokott,és mivel már találkoztam ezzel a jelenséggel,így tudtam mi a baj.Így az autó használhatatlan,ezért megoldást kellett rá találni.
Másnap nekiálltam,lebontottam újra,szereztem jobb tőcsavart,és amikor húztam volna meg,a szelep rugók kiszakították a csavart menettel együtt.Ott volt a pont,tudtam,hogy ezt én nem tudom megoldani.
A műhelyben ahol a hengerfejet javították,le szerettem volna gyártatni egy 10-es menetes csavart,de ezt nem tudták megoldani,ezért egy másik megoldás lett a nyertes.

egy hét állás után sikerült kivontatni a műhelybe,a hengerfejet nem kellett levenni,úgy javította meg a menetet.
Még jobban szét kellett nyírni a régit,hogy egy rugós megoldás férjen a helyére.A 8-as menetet kitágította,kifújta levegővel a menetet,majd egy rugónak kinéző lágy anyagot hajtott be a tiszta lukba.A tőcsavar azonnal mehetett a helyére,jól meghúztuk,és pillanatok alatt a himbasor már a helyén is volt.nem volt az egész 10 perc.
Ellenőrzések és szelepállítás után kész is voltunk,indít,és rajt.

A javítás óta majdnem 400km-t autókáztam el,eddig semmi gond nem volt,remélem így marad.
A javítás után minden nap őt használom,jól megy,jól fogyaszt,és a hangja majdnem a régi.
Pénteken volt egy bazi nagy felhőszakadás,a munkahelyemen a csatornából inkább visszafelé folyt a víz,és tengelyig állt a parkolóban.
Mivel a hétvégén szabad voltam,és KeMa már egy hete említette,hogy kint lesznek egész héten a telken,bármikor kimehetek,ezért úgy döntöttem,hogy kikapcsolódásból kifolyólag kint alszom a telkükön.Jó autójáratás,és kikapcsolódás egyben.
Minden simán ment,azért plusz km összejött,és ma átléptem a bejáratás óta az 1000km-t :D
A hétvége nagyon jó volt,baromi jókat sütöttünk,és jó későn feküdtünk le.Persze mindenki külön-külön :D :c)

Még egy hét van indulásig,megpróbálok minél többet menni vele,hogy biztos lehessek,hogy nem lesz semmi gond.
Jöjjenek a szokásos képek.

Pocok @ . Fiat 126 P . 22 fotó . 11 komment

2010.07.11. Vasárnap

Tegnap összeállt.Bár nem sejtettem,hogy össze tudjuk rakni,mert olyan sok kis munka volt a motoron,ami igen idő igényes.Szerencsére volt segítségem,így gyorsabban tudtunk haladni,és míg a még olajos alkatrészeket benzinben mosogattam,addig a motor is kezdett összeállni.Volt pár alkatrész,amit nem értek hová tűnt,de a donor motor kisegített.
Annak ellenére,hogy feszült voltam,nagyon emlékezetes nap volt,és a legnagyobb szerencsémre ez videóval meg is öröklődött.
Videó még nincs,mert fel kell dolgozni,de hamarosan ezt is közzé teszem.

Lényegében a berakás simán ment,bár nem olyan sorrendben,mint ahogy én szoktam,így kisebb akadások voltak.Szépen benavigáltuk a váltót és a motort,majd jött a rögzítés,és a kábelek visszahelyezése a szép tiszta motortérbe.

Ellenőrzés után jött az olajbeöntése,majd ismételt ellenőrzés után halljuk a hangját.Utolsó egy órában KeMa már azzal basztatott,hogy indítsunk :)
Eljött a pillanat,indítottam,és lényegében egyből indult,olajlámpa egyből kialudt,és a hangja hézag nélküli.

Most hogy a mai nap végére már 80km van,a szelephézag már nagyobb,ennek hangja van,de a vezérműláncnak csodásan sípoló hangja van.Nem fog sokáig tartani sajnos.
Ezúton köszönöm hollonak,KeMának és Julinak a segítséget,és hogy eljöttek akár csak a jelenlétükkel is erőt adni ahhoz,hogy így összeálljon az autóm!Köszönöm nektek!!!

És most mehetünk autózni :D
Pocok @ . Fiat 126 P . 9 fotó . 15 komment

2010.07.02. Péntek

Útközben eszembe jutott egy jó gondolat,de ezt most hogy le is írhatnám,már nem tudom mi volt az.Így szerintem a lényegre térek,a motort összeraktuk,hollonak ezúton is köszönöm a segítséget,és a helyet.Ez az egy hét hosszú volt,de sikerrel zárult.Legalábbis a motor összerakása terén.
Az,hogy mennyire fog működni,ez még várat magára,mert vannak még kis munkák,amiket még meg kell csinálnom,meg vissza kell varázsolni a helyére a váltót és a motort is :)
Szerencsére simán ment minden,nem volt komplikáció,és minden kiadta rendesen.Ívek,hézagok,menetek,tömítések minden a helyére került,nem kellett utó munkákat alkalmazni.
Ma sem volt hideg,így betett rendesen,de engem nem tántorított el,hogy ma egyben legyen a lelkem :)
Holnap nem hinném,hogy be tudom fejezni az autót,mert vasárnap versenyem van,és arra kell készülnöm,de egy kicsit elé fogok szöttyögni vele,hogy haladjak.Melóba kavarják a szabadnapomat,így még nem tudom ténylegesen mikor fejezem be.Viszont már alig várom,hogy halljam a hangját,mert ha az is pöpec lesz,mint ahogy kiadta az egész motor,akkor pffűűű :) Még azt megfejtettük,hogy gyári dugókat vettem gyűrűkkel.
Mit is írjak még.JA,fotók :D
Pocok @ . Fiat 126 P . 31 fotó . 8 komment

2010.06.30. Szerda

A mai nappal folytatódik a motorfelújítási sorozat.Mint azt már említettem nem akartam teljes felújítást végezni,de ez nem jött össze.Hisz azt nem én döntöm el,hanem maga a helyzet és az alkatrészek adják.
Holloval elcsattogtunk a műhelybe,ahol tegnap beszélgettünk a szakival,aki látatlanba sokat nem tudott mondani,csak találgatott,meg voltak nem tetszős kijelentései.Ennek ellenére szimpatikus volt,és hihetetlen módon próbált nekünk segíteni.
Elvittük a főtengely csapágyat,a hajtókart a dugattyúkkal és a gyűrűkkel,nézzük meg a műszerek,és a méretek hogyan mutatják magukat.
Szaki átnézte a csapágyakat,és csinált egy selejt kupacot,illetve egy használhatót.A főtengely nem kopott,így cserére nem szorul,viszont javasolta,hogy a csapágyait cseréljük le egy alapméretesre,és nem lesz gond.Fellélegeztem,és a sok fekete felhő is eloszlott a fejem fölül,mert láttam,hogy van remény.
A hajtókar csapágyakat megnézte,az két pillanat múlva már dobta is az asztalra,hogy szar.Folytatta a gondolatát,hogy szerezzek egy alapméretes dugattyút csapszegekkel hajtókarral,és csapággyal.Folytatva a sort a hengereket is megmérte,erre is annyit mondott,hogy határon belül van,az egyes 15%-kal tér el a gyáritól,a kettes 5%-kal.Ez számomra hihetetlen,mert a hátsó szokott a rosszabb lenni :)
Újabb fellélegzés részemről,hogy fúrni sem kell,pörögtek előttem a $ jelek :D
Vagyis alapméretes csapágyakat és dugattyút kell beszereznem.Folytatva az elmélkedést és mérések sorozatát,bácsi polcról levett két dugattyút,majd mért.Majd eltűnt egy percre,hozott két zsírpapírba csomagolt csapszeget.Közben pozitív gondolatokkal fejtegette,hogy amennyire tudjuk,megoldjuk.Csapágyakon kívül megoldott mindent,csapágyakat,dugattyút,gyűrűt :)
Úgyhogy már csak a hengerfejnek kell készen lennie,és mehet a legozás :D
A mai napom már sokkal jobban alakult egészen kora délutánig,amikor a Közlekedési Felügyelet állt az autómmal szemben  :/
Megbírságoltak mert rossz helyen álltam meg,pár percre ugrottam be a boltba,hogy a csapágyakat megvegyem.Végül is ha nem érek oda időben,akkor a teljes összeget kellett volna befizetnem,így kértem egy felezést,és még abból is engedtek,mert normálisan és értelmesen beszéltem velük.Így a kiszabható 8000 helyett lett 5000,de a papírra 4000 került.Én voltam a hülye,mert éreztem,hogy ez itt nem lesz jó,de nem hallgattam magamra,és azt sem értették,hogy miért nem álltam be az ingyenes placcra,ami nem is kicsi :D Most megjegyzem hosszú időre,hogy oda már nem állunk egy percre sem.Nem szidom őket,mert a dolgukat végzik,és igazuk is volt,de ha fél perccel kevesebbet pofázok a boltban,akkor talán csak szóbeli a figyelmeztetés.A lecke megvolt.

Jöjjön pár kép:
Pocok @ . Fiat 126 P . 6 fotó . 14 komment

2010.06.28. Hétfő

A mai nap annyira volt eredményes,mint amennyire nem.Örülök,hogy végre jutott idő a motor szétszedésére,viszont maga a látvány már annyira nem tetszett.Reggel még be kellett mennem rövid időre a melóba,aztán jeleztem Hollonak,hogy nemsokára érkezem,készüljön a műtétre.
Délelőtt kiértem hozzá,be is öltöztünk,aztán boncoljunk.Szépen fejtegettük a dolgokat,aztán figyeltük,hogy az olaj folyások honnan jöhetnek,a hengerfej egyértelmű volt,az nem okozott meglepetést,majd a hátsó folyás sem volt az,de kérdés volt honnan jön.Szerencsére onnan jött,ahonnan gondoltuk,a szimeringtől.Annyira el volt öregedve,hogy inkább egy merev izé volt,mint szimering.Kiszedésnél ripityára tört.Kuplung tárcsa sajna cserére érett,így kell egy olyan is.
Fejtegettük tovább,aztán ha már kézbe van lejöttek a hengerek a dugattyúkkal is.A korom és a koksz tapasztalható,nem volt meglepetés,viszont a tisztogatásnál a főtengely hátsó szimering repedés annyira már nem.Lényegében ezzel a napom egy nagy szürke felhővé alakult át,és megpecsételte az egész kedvemet.
Vacillálás ON,mivel ha ezt cserélem megy a főtengely,és az összes csapágy,amihez most nagyon nem lenne kedvem.A helyzet átalakult teljes generállá,amit most nagyon nem terveztem be,mert sem kedvem hozzá,sem alkatrészem.
Vagy visszarakom így,és megy ameddig megy,vagy pedig két főtengely csapágy,egy főtengely és hajtókar csapágyak cseréje,vagy még hozzá dobom a dugattyúkat is a hengerekkel.
Kicsit tanácstalan vagyok,mert nem nagy generált akartam,hanem csak olyan elhárítós javítást,de ha úgy vesszük ez is az lenne.Aludnom kell még erre a dologra,aztán meglátjuk mi lesz.Viszont a véleményekre kiváncsi vagyok,hogy egy ilyen repedéssel mit lehet kezdeni,mert Hollo elmondta mi legyen,de mások véleménye is érdekelne.
Hengert dugattyúval két nap alatt tuti nem találok,de főtengelyt két csapággyal,és hajtókar csapággyal sem.
A dugattyú gyűrűk is okoztak meglepetést,mert az általam vélt kettes henger jobb állapotban volt,mint az egyes :D
Az egyes henger második gyűrűje be volt állva a koksztól,az olajlehúzó sem nézett ki valami jól.
Összességében nem vészes a helyzet,csak minden forgó alkatrészt kéne kicserélni. :)
Mit várjak egy 174 000 km-t futott motortól,még szép,hogy a súrlódó,forgó alkatrészek kopottak lesznek.
Lássuk a képeket:
Pocok @ . Fiat 126 P . 24 fotó . 16 komment

2010.06.24. Csütörtök

Ma volt egy kevés időm,hogy folytassam a motor felújítást.Bontóba spontán benéztem,és találtam egy donort,amiből a termosztátházat ki tudtam menekíteni.Egész jó állapotban van,és a folyadékos termosztát van benne.Nem tudom működik e,de ez kerül bele az autóba.
Jól lemostam az olajat és a koszt róla,egy kedves festés kell az összes burkolatnak,és mehet vissza.Remélem a jövő héten a motor is kész lesz,és akkor csak vissza kell sakkozni a vázba.Hiányzik már nagyon az autó,jó lenne hallani a hangját,ráadásul unokatesóm Angliában van,így nem segít vissza rakni,és nem lesz ott,amikor először indítom be.
Mára ennyi,Ladával annyi történt,hogy a biztosító 145,000-rel akarja tesómat kifizetni,de az ilyen Ladák bőven nem ennyiért vannak fent,így most megy az alkudozás,meglátjuk mit reagálnak rá.
Találtunk egy ép hátsó részt,így egyben a hátsó része ki lesz cserélve.reméljük minden összejön.
És a szokásos képek:
Pocok @ . Fiat 126 P . 1 fotó . 3 komment

2010.06.18. Péntek

A hetemet nem így szerveztem,mert az autóval akartam a szabadnapjaimon foglalkozni,ez sajnos nem így lett.Csak ma sikerült időt szakítani,de lényegében az amit szerettem volna még,összejött.
Minden csavar adta magát,és közben írtam a listát,hogy semmi se maradjon ki a beszerzésből.
Mielőtt a motorral tudtam volna kezdeni valamit,a műhelyben nem volt villany,így meg kötögetni kellett,persze nem pulóvert :D
Két fénycső a plafonra,egy stek a szekrényre,és gyerünk szerelni :) Jobban nem szedtem szét,mivel elég lesz akkor elhagyni az alkatrészeket,amikor szükséges.Viszont a nap szégyenfoltja én lettem,amikor a centrifugál szűrőt megláttam.Legalább 6mm-es lerakódás,csoda hogy még ment a motor.
Végül is amióta megvan az autó,én nem takarítottam,amikor a vezláncot cserélték,kb.120.000 km-nél.De lehet még akkor sem cserézték :(
Lényeg a lényeg,hogy eszembe jutott,hogy azt minden olaj cserénél le akartam ellenőrizni,de a hátfal leszedése túl bonyi feladat lett volna,így elmaradozott.De ezek után sűrűbben ellenőrzöm,és tisztítom.Mára nem jutott sok munka,de ezzel is egy lépéssel előrébb vagyok,hogy minél hamarabb újra halljam a hangját.Már amikor darabokban látam,már akkor hiányzott.Áhh nem is írok róla,mert méghiányabb hiányom lesz :( :D :D
És a szokásos képecskékek...ék:

Pocok @ . Fiat 126 P . 12 fotó . 3 komment

2010.06.15. Kedd

Ébredtünk arra vasárnap,hogy immáron kis autóm lelkének vérzését tőből elállítom.Unokatestvéri segedelemmel a kis autó lelke eltávolításra kerülődött,melyet gazdasági és esztétikai okokból eszközöltem vala.
Mely javítás elvégzése után kis autó lelke helyére kerül,azon nyomban felhördül.

Elindult a lavina,most jöhetne egy jó p*na :D
Álmom teljesül,miszerint a motor meg újjul,és szép és jó lesz minden mint előtte.

Kérdezem a tisztelt publikumot,hogy érdemes e a himbasort cserélni,valamint az AC lökő rudat?Sérülés,törésnek kopásnak jele nincs,csak ha már kézben van címmel.Én nem szeretném cserélni,de ha javasoljátok,hogy érdemes,akkor cserélem

Képek:
Pocok @ . Fiat 126 P . 7 fotó . 9 komment

2010.06.02. Szerda

Lada utolsó pillanatai...

Bárcsak ne ezzel a bloggal kéne folytatnom a naplózást,és sajnos ennek nincs köze a csevegőben történt írásomnak.
Így lehet egy szép állapotú és megkímélt autót pár másodperc alatt bontóra ítélni.Komolyan mondom nem az én autóm,de amikor a szerelő meglátta majdnem sírva fakadt,hogy "bazd meg egy ilyen szép autó így érjen véget..." siralmas.
Tehát kedves olvasóim valóban,két év munkája egyik pillanatban mint az a bizonyos lila köd elszáll.
Szaporítani a szót nem szeretném,mert sok értelme nincsen,a szívem szorul össze,ha a képeket nézem vagy csak rá gondolok.
Az eset a Bécsi úton a Stop.shop felé történt a Kiscelli úti kereszteződés előtti villamos megállónál.Tesóm gyalogosoknak állt volna meg,és mikor a zebra előtt már állt,jött egy pözsó,és becsukta hátulról a Ladát.Fék nélkül kb.60-nal.Ügyvéd úrnak és autójának pillanatnyilag semmi baja nem volt,a horogra felakadt egy hűtőrács darab,az látszik a Lada hátulján.Szerencs,hogy már nem dolgoztam,és azonnal tudtam menni segíteni,bár sokat nem tudtam :(
Akkorát kapott szegény autó,hogy sok lehetősége már sajnos nincsen :(:(:(:(:(:(
Ez van barátaim,és a legjobb a szituban,hogy sem unokaöcsém,sem sógornőm 7 hónapos terhesen NEM ÜLT az autóban!!!
Beszéltük tesómmal,ha még ők is bent ülnek,akkor unokaöcsém lába tuti eltört volna,mert sógornőm a tovább adott lendülettől hátrazuhant volna.
Tesóm ülése eltört az ütközés pillanatában,és a hátsó ülésen tért magához pár másodperccel később.Szerencsére neki nagy baja nem történt,kisebb agyrázkódással,és húzódásokkal megúszta
:(:(:(:(:(:(
Pocok @ . Lada 2105 . 12 fotó . 37 komment

2010.05.23. Vasárnap

No akkor egy kis szösszenet,hogy vajon a kis autó valóban kis autó e.Többször felmerült a kérdés,és volt,hogy irányomba is terelődött a téma,és köszönet Janyboynak,hogy szóba hozta,így vettem a bátorságot,és ihletemben pár képet összeszedve kezdtem bele ebbe a bejegyzésbe.
Sokan nem hitték el,hogy ez a kis autó nem is olyan kicsi.Lehet hogy személyre csak ketten férnek be,viszont akár egy hétre is elmehetünk majdnem úgy,hogy minden ami a lakásban van befér.Oké,a szobabútorok és a tűzhely nem,viszont egy mikor simán,bár lehet,hogy két hálózsáknak,vagy egy sátornak veszi el a helyét.Mikrora eddig szükségem nem volt,megoldottam egy kis gázpalackkal,és a megfelelő berendezéssel.És sokszor a nagyobb autókat is megszégyenítve passzíroztam be olyan dolgokat,mint egy kemping asztal és két kempingszék,a több napra szükséges felszerelés mellé.Lásd a tavalyi lengyel kirándulás.Persze az hosszabb volt.
Na oké,az utasteret felejtsük el,mert azt párszor sikerült úgy megpakolni,mint amikor a lengyelek jöttek látogatni minket :D
Na ha ezt elképzeltük,hogy az ajtók is nehezen csukódnak be,akkor képzeljük még hozzá,hogy a tetőn még rengeteg hely van,terjeszkedni bőven lehet.Én túlságosan nem akartam magasra,viszont egy,két,esetleg három bringa is felkapaszkodott kényszerből.De volt eset,hogy három személy,csomagok,és a tetőn három bringa elfért.Persze kisebb nehézséget okozott az autónak,de vette az akadályokat,és nem köhögött miatta.
Mindenesetre a fényképek mutatják,hogy nem olyan nehézkes bringát szállítani,és akár az ország távolabbi részére eljutni.Persze nekem mind ez kihívás és móka volt,van aki határozottan elutasította,hogy mennyire kényelmetlen lehet,és lassú is.Mihez képest,az akkori és eddigi utasaim küldetésnek vették,és egyben kalandnak.Felfogás kérdése,és sok cuccal is lehet kényelmes egy utazás akár kis helyen is.
Pocok @ . Fiat 126 P . 10 fotó . 5 komment

2010.05.05. Szerda

Már tényleg nem tart soká,hogy minden második nap a felnijeimről írok.Két ütemben készülnek el a felnik,mára az első száradt meg,és elégedett vagyok mind a színnel,mind a felülettel.Ecsetes megoldáshoz képest elmegy,de az árnyalat nagyon üt.Képeket minnyá feltöltök.
Ma a hátsó felniket festettem le,és most az autóban száradnak.Következő kör a dísztárcsák lesznek,mert sajnos a gyári festék esik le.Tehát még egy nap,de az majd csak jó időben,és az már spray lesz,nem ecsetelős :)

Pocok @ . Fiat 126 P . 2 fotó . 4 komment

2010.05.01.Szombat

Végre eljutottam a Közlekedésihez Május elsején.Régebben voltam,amikor tesóm a 412-essel közlekedett.Talán az volt az első és utolsó látogatásom.Idén a saját autómmal látogattam ki a többiekkel.Sok szép autó volt,de nem volt annyi türelmem  végig nézegetni egytől-egyig,ezért csak amik tényleg megfogtak,azokat vizsgáltam meg.

Végül a horti talira is elmentem.Nem volt rossz,de hogy finoman fejezzem ki magam,sok olyan autó volt,amit úgy házon,kerten belül "csinosítgatnak",így nekem annyira nem jöttek be a gépjárgányok.Volt pár gyári is,viszont Wartburg nagyon kevés volt.Az a fehér viszont szép volt az ültetés ellenére is.

Odafelé átléptük együtt a 173.000. km-ket.Ez annyit jelent,hogy amióta én vezetem,beleraktam 75000km-t szinte hiba mentesen.Kivéve a két váltó cserét,a pár száz darab gyújtásállítást és cserét :c)
A motor kis felújítása már soron van,de legalább még ennyit kívánok az autómnak!!
Pocok @ . Fiat 126 P . 6 fotó . 6 komment

2010.05.03. Hétfő

Kicsit dezsavű a dolog,de ma újra kezdtem a felnik festését.Tegnap lemondtam a dologról,mondván,hogy jön az eső.Szerencsére délelőtt sütött a nap,így irány a bolt,megvettem a festéket,és irány mázolni :)
Volt két színem,viszont az e közötti árnyalat lenne a legjobb.Melyiket öntsem hova?Sötétet a világoshoz,vagy fordítva?Mi lesz,ha nem fog tetszeni valamelyik,aztán már nem lesz mit felkenni.Nem bonyolítottam tovább,sötéthez ment a világos,mivel a szürke árnyalat jobban bejött,mint amit többen fehérnek véltek.És mivel csak azért kell ez a móka,hogy kinézzen az autó valahogy,jó ez így alapon megy.Lesz új felni,szinterezett csodás árnyalatokkal a szivárvány minden színében :D
Végre sikerült az árnyalatot megtalálni,és szerintem a régi típus szürkéjét találtam el hasonlóan,ami nem rossz szín.Kicsi sötét szürke,de acél kékes beütéssel.Jól összekevertem a festéket,és nekiálltam felület tisztítani.

Régóta a gázpedállal is gondok voltak,ezért megelégelve kerestem egy boltot,és vettem bovdent.
Felni festés közben természetesen többször is eleredt az eső,de kibasztam vele,mert fedett helyen a műhelyben dolgoztam már eleve.Nem volt olyan kint dolgozós idő ma sajnos.Az összes kereket nem festettem végül le,és vissza sem raktam a lefestetteket,hogy alaposan száradjon meg.Festés mellett a gáz bovdent is nekiálltam kicserélni,az eső is elkezdett esni,így a térdem alatti lábrészem jól megázott.Szívtam is rendesen a bovdeneket tartó füllel,ami a kasztniba egy csavarral van rögzítve :D
Vissza persze már nem tettem,nem vagyok bolond.Mit ne mondjak ideje volt kicserélni,mert úgy be volt rohadva,ennyire nem gondoltam volna.A csere azért kellett,mert alig lehetett már lassan adagolni,szögletesen tudtam nyitni a pillangószelepet.
A kis csavart kivéve a bovden csere gyorsan ment,és sikerélmény is van,mert elég könnyű nyomni a pedált,és nem gyorsul szögletesen az autó :D

A két első felni szárad,egy pótkerék került fel,illetve egy felújításra váró kerék,ami két napig jó lesz.Elég lapos volt,így hazafelé megálltam egy kútnál,hogy adjak neki levegőt.Jöttek a sokkoló pillanatok,mert a szelep berohadt,és ahogy benyomtam a levegő csak kifelé jött :D :D
Felfújtam keményre a gumit,hogy a szelepet a nyomás kinyomja,és elzárja a nyílást.Be is jött,aztán megismételtem,hogy a levegőt teljesen kicseréljem a belsőbe.Nyomtam a másikba is,aztán jöttem haza.

Szerdán folytatódik a móka,addig érjétek be ennyivel :D
És akkor a képek:
Pocok @ . Fiat 126 P . 3 fotó . 9 komment

2010.04.30. Péntek

Végre újabb fejlemények.Beindult a jó idő,sütött a nap,nem kellett szerelés közben szétfagyni.
Elhatároztam,hogy ma végre lefestem a felniket.A régi színt már nagyon untam,meg ronda is volt,plusz rozsdás.Már vagy két hónapja megvettem a föstéket,de a jó időre várni kellett.
Idáig vártam,és ez sem lett valami eredményes.Idő megint nem volt,hogy teljesen megszáradjon,így mire hazaértem szép kis folyások keletkeztek.A külső részén megszáradt,csak a legmélyebb pontján ahova összegyűlt a felesleg,az folyt szépen ki.Bosszantó,mert holnap ugye tali,és legalább jó ronda is lesz.Következő művelet négy új felni,és le sintereztetem,mert a festés nekem nem megy.
Azt a ronda szürkét már nem látom legalább,helyette folyásos fehérnek tűnő nagyon világosszürke felnijeim vannak,amit még éjszaka is látni úgy világít.

Végül is a helyzet nem olyan rossz,inkább idő kellett volna,hogy ki tudjam javítani,de még így sem veszett el minden.Váltóra is ránéztem,az összekötőt ellenőriztem,utána húztam,mert ritkán nem vette a sebességeket,de zsírozás,és után húzás segített.Lássuk a képeket.
Pocok @ . Fiat 126 P . 7 fotó . 10 komment

2010.04.04. Vasárnap

Pár szót írok ide is.Sok minden nem történik,szerelni nem kell az autót,mert az bebaszna,a tankoláson kívül nem kell más bele.
Közeledik a kötelező szerviz,amit 15.000km-ként kell eszközölni.Ilyenkor átesik az autó egy diagnosztikán,lecserélik az olajat,a pollen szűrőt,a gyertyákat ellenőrzik,valamint a COMPUTERT kiütik,hogy a kötelező szerviz ikon ne villogjon.
Ilyenkor még átnézik minden rendben van e,nincs e törés,repedés,hiba a járműben.Külsőleg zajokat nem hallok a motor felől,így nem számítok sokkoló hírekre.

Tegnap este a munkából hazaérve leállítottam az autót,ma reggel a motor alatt egy nagy tócsa állt.Nem emlékeztem rá,hogy az ott volt e,amikor odaálltam,vagy az autó szülte ki magából.Átvizsgáltam a lehetőségeket,nem tőlem jött.Fellélegeztem.
Fogyasztást nem mérek,átlag 6-7 liter körül jön ki.Érezhető,hogyha nincs egy kicsit meghajtva,akkor nem ég ki rendesen a rendszer,ellustul,és nem úgy gyorsul,ahogy azt elvárnánk a három hengerestől.
Múlt héten volt egy hosszabb utam,és mikor este hazaértem,érezhető volt,hogy jobban megy,és rendesen szellőzik a rendszer.
Viccből Esztergomnál a gáti úton kipróbáltam a gyorsulást.Hát siralmas volt az első,mert érezhetően minél több gázt adtam neki,3500-as fordulaton a motor inkább fulladt,mint gyorsult volna.Több fórumon olvastam,hogy ez a fajta motor 3000-es fordulat felett kezd el húzni.Ezt én is tapasztaltam,de ezek szerint betesz neki a sokszor rövid út.A katalizátor mire eléri az üzemi hőmérsékletet,akkor állítom le,ezt naponta kétszer.Néha megkergetem pont emiatt,de ezek szerint ez kevés.Több kéne,de az már felesleges út számomra.
Visszatérve a gyorsulásra,az első 16mp fölé sikeredett,a másodikat nem mértem,mert repülő rajt volt,viszont sokkal jobban lendült neki,mint az elsőnek,nem volt megtorpanás,vagy fulladás.
Holnap valószínűleg Dunaújváros lesz a cél,megint megadatik,hogy ki kormoljam a rendszert.
Minden jól üzemel,egyedül a bal oldali ajtó kapcsolót kéne kicserélni,mert nem működik.Ha rajta hagyom a villanyt sípolni kéne ha kinyitom az ajtót,illetve a beltér világításnak is fel kéne gyulladnia,na most ebből semmi sem teljesül :)
De ez legyen a legeslegnagyobb baja :)

Még egy dolog.
A világításon megint állítani kellett,mert túl messze világított,és elveszett a fényereje a lámpáknak.Eddig sem vakítottam szembe,ezután sem fogok,és még én is látok.

2010.03.21. Vasárnap

Gyorsan mára még egy bejegyzés.Tegnap tesóm meghozta a két kisautót.Már nagyon vártam,és gyorsan el is jött a nap,hogy a kezemben tarthattam.Tegnap este megjött az ihletem,és eljátszottam a gondolatokkal,megosztom a közönséggel is.Talán pár kép erejéig parányiakká válhatunk,és bele tudunk gondolni,hogy mit érezhet most ez a kisautó,de végül is jó helyen van,mert a többiek előtt áll.A másik a csomagban marad,talán majd egyszer kicsomagolódik.
Szépen kidolgozott,két hibát találtam,de nem árulom el,hogy ne romboljam az illúziókat :)

Kellemes ábrándozást.
Pocok @ . Fiat 126 P . 14 fotó . 7 komment

2010.03.21. Vasárnap

Aznap lett volna jó,de sajnos más elfoglaltságom volt.
Márczius 15.-én a nagy semmittevésben,KeMa rám csörgött,hogy toljuk e a szelet az autókkal.Semleges választ adtam,mert sok kedvem nem volt hozzá,meg volt a családdal progi,de az autókázás győzött.
Én még Pesten,KeMa már Esztergomban élvezte a Nap sugarait.Fura mód 40 perc alatt sikerül Esztergomba érnem.A bazilika előtt volt a tali,mert az eltéveszthetetlen :)
Ők már ott vártak,pár pillanat múlva indultunk is.KeMa,a bnője,meg két ismerőse illetve én vágtunk neki a kocsikázásnak.

Nagyon jó idő volt,a Napnak volt ereje,az autókkal meg a nagypapás stílust felvéve szaggattunk a 11-es úton Visegrád irányába.Átszeltük a falvakat,mire elértük Visegrád határát.Elkanyarodtunk a fellegvár útjára,majd a Mogyoró hegynél,ahol tavaly egy autózás után ebédeltünk,mivel rádiós kitelepülés volt,gondoltam megnézzük mi van ott.Sajnos a tábort már elbontották,így ezt kihagyva fordultunk vissza.
Visegrádon a benzinkútnál tankoltunk,meg lenéztünk a Dunára,majd elindultunk visszafelé Esztergomnak.Furcsamód Pilismarót után elkezdett szakadni a hó,majd két percre rá el is állt.Szép.

Utunk Esztergom után Kesztölcre vezetett,mivel KeMa barátait haza kellett vinni.Kirakodás után folytattuk utunkat a 10-es főúton,majd végállomás Pilisszántó volt.Búcsú után mindenki ment a dolgára,és elkönyveltük,hogy nagyon kellemes és jó túra volt.Ilyet hamarosan megint össze kell dobni,talán már jobb idő is lesz :)

és a képek:


Pocok @ . Fiat 126 P . 7 fotó . 14 komment

2010.03.08. Hétfő

Nem is tudom ez melyik részre tartozik,mert kettőn áll a vásár.S.O.S.-ben kellett CHF-et megnézni,mert a kormánymű baszottul megszorult,alig lehetett tekerni.Hasonlított egy szervó nélküli kamionra.Megbeszéltem mára KeMával,hogy zsírozzunk,mert van eszköze hozzá,igaz kissé hólyagos a csöve,mert elszakadtak a szálak benne még nálam,amikor kölcsönkértem :D
Egyúttal tesómékhoz is belátogattam,aztán rám sózták uncsiöcsémet,legalább nyugta van a sógornőmnek,és a gyerek is levegőn lesz egy picit.Gondoiltam rá én is,hogy viszem,de aztán letettem róla,mert gyerek mellett nem lehet szerelni.Így is lett,én segíteni sokat nem tudtam,mert a gyerek nyügi volt,alvás nagyon nem volt délelőtt,enni sem akart,és nem tetszett neki,hogy KeMa bácsival hagytuk 10 percre.Elég sokat kellett nyugtatni,mire megbékélt,és a sok kisautó sem vígasztalta.
KeMa elkövette a hibát,mert az autójából kivette a kis fehér modellt,amit unokaöcsém letékázott egy fél óra alatt.Tudtam,hogy ez lesz,mert ismerem már,nálam is szokott járni :D

Zsírozni zsíroztunk,de az autó alá fekvés és rángatás után lefuttattuk a rendszert,és megállapítottuk,hogy függőcsapszeg csere,kormány mű csere,és szerintem egy gömbfej csere megoldja a mi problémánkat.Ja,és a kormánymű mögötti rész,amire rögzítették,kegyetlenül hajlik az erőlködés következtében.Erre varrjál gombot.Nem jó hírek,a zöld tulaja nem volt boldog ettől,de lassan megoldjuk.
Unokaöcsémet hazavittem,bár ez sem tettszett neki,majd kevés evés után megsértődött,mert nem ettem meg az ebédjét,amit a számba próbált tömni.Erre hozzám vágta a cumis üvegét,majd még párszor a földhöz,és a gyerek a kiságyban kötött ki,hogy megnyugodjon.Mikor eljöttem tőlük nyugodtabb volt,de esélyes,hogy beteg lesz. :(
Sosem volt még ilyen,szóval KeMa ez nem minden napos nála,csak vagy unta a dolgot,vagy fájt valamije.
Pocok @ . 3 fotó . 11 komment

2010.03.04. Csütörtök

Már rég meséltem.
Az idei tervek már kész vannak,idő és kedv függvénye.Az autóm sosincs kész,mindig találok rajta javítani szépíteni valót.Most a sor a motorra került.Sajnos,nem sajnos túl kell esni rajta.Nem szívesen bontom meg,de ami kell,az kell.A tavaly lengyel túra és a meleg betett neki,elkezdett dőlni belőle az olaj...csúnyán.Na jó annyira nem,de az olaj vészeset fogyogat,és nem a hengereken át.
A motortér olajos,és a fűtés inkább egy olajfüst kúrára emlékeztet egy kis meleg levegővel kiegészítve.Nem lesz nagy generál,csak a szükséges elemeket cserélem ki.Ezek főképp a tömítéseket takarják,és a dugattyú gyűrűit kellhet kicserélni,de majd szétszedés után meglátjuk.Teljes generálnak nem tartom szükségességét,mivel jól megy,nem dől bele a benzin,csak az olaj fogy gyorsan a kelleténél.
Amit beterveztem,a többit meglátjuk:hengerfej síkolás,hengerek síkolása,szelepek cseréje és becsiszolása,hengerfej tömítés,henger tömítés,furulya gumik cseréje,és dugattyú gyűrű csere.
Egyenlőre ezek a tervek,ha már benne leszek a folyamatban,beszámolok minden lépésről :)
Szóval tessék szurkolni,én motor karbantartással várom majd a Tavaszt :)

Egy kis ráadás

Az autó ismét változáson esett át,és ennek még nincs vége,de árulkodjanak a képek :)
Pocok @ . Fiat 126 P . 6 fotó . 10 komment

2010.01.19. Kedd

Gondoltam ennek az autónak is szorítok egy kis helyet a blogomban.Sok bejegyzés nem fog születni,de pár sort csak-csak írok majd.