Fiat 126 P

A családban 1998 óta van meg,akkor még a kis pirossal párhuzamban,de mivel ez lett az új választás,ezért a pirosnak sajnos mennie kellett.2003-ban lett az enyém,azóta én vezetem,mindennapos autó volt.2006-ban összetörtem,így eggyel több ok volt arra,hogy teljesen felújítsam.2007 nyaráig kilakatoltattam,lefényeztettem,azóta a gyári állapotra törekszem,tudom lassan megy :)
Mindenesetre jól haladok.
2009 nyarán másod autó lett.Azóta kevesebb kilométer kerül bele,de mindig jó érzés visszaülni,és azzal járkálni,dolgozni menni.

az új eleje Garázs

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Motorbontás folytatás

Nem gondoltam,hogy ha egy járművet leállítunk,akkor ennyire gyorsan romlik le az állapota,és ez alól még az én autóm sem kivétel.Sajnos idő hiányában nem haladok úgy ahogy terveztem,de azért igyekszem vele gyorsanm haladni.Az hogy az Ultrabalatonra nem megyek polskival,az biztos,és hogy a Nyári találkozóra sem,az is,bár CsuTee bíztat,hogy addigra készen lesz.November óta egyszer gurult pár métert,azt is azért,hogy megmozgassam,meg áttoljam máshova,mert útban volt.A motorról tegnap lehúztam a burkolatot,a generátort,aminek csak egy tisztítás kell majd,a csapágyak nem zajosak.

És ha már a burkolat lejött,akkor jöjjön a hengerfej is,mert a furulya gumikat csak úgy lehet kicserélni.Most csak bontás volt,legközelebbi feladat az összerakás,de előtte az alkatrészek sárgítása,szinterezése a lépés.Múzeumi motor most sem lesz belőle,de igyekszem a lehető legjobbat kihozni belőle,és mivel utcán áll,és használni is szeretném,nem sok értelme van mindent kipolírozni,mert fél éven belül úgy is bemattul.

A burkolatokra egyébként is ráfér az új szín,mert eléggé lemállott már a gyári.A hengerfejet lehúzva az égés tér elég kormos,ráadásul amit szinte sejtettem,hogy mindkét hengernél gátrepedés van,az egyiknél igen nagy,tehát anélkül hogy nem javítom meg nem teszem vissza.Síkolnio nem hinném,hogy kellene,mert a közel  20 000km,amit a felújítás óta beletettem,az alatt nem hiszem,hogy vetemedett volna.
A dugattyúk is elég kormosak voltak,amiket letakarítottam.A hengereket nem húztam le,még az olajteknőt szedtem le,mert azt is szeretném szinterezni,olyan szép neon zöldre :D
A kasztniról most ne beszélgessünk,szerintem nincs olyan rossz állapotban mint ahogy az látszik,a küszöböket cserélni kell,talán a belsőket nem,de mivel azokon is van egy kevés rozsda,lehet nem kéne szaroizni.Az ívek külön téma,egyben biztosan nem fogom cserélni,inkább foltozom,még ha nem is jó.Ha komplett elemeket cserélnék,akkor az egész autót újra összetenném,amire most nem telik,és nem is akarom hogy olyan sokáig álljon.Inkább a futóművet újítom fel,mert arra is ráfér nagyon.
Pocok @ . 28 fotó . 4 komment

Motortárogató

A tavasz még nem érkezett el,addig lehet bütykörészni a garázsban.Történt ma hogy elkezdtem szétválasztani a beteg váltót a beteg motortól.A váltóval ma nem foglalkoztam,inkább azon fáradoztam,hogy a motort megszabadítsam a burkolatoktól,ami majd a szinterezés útjára lép,valamint a furulyagumiknál tapasztalható olaj szivárgás meggátlása lesz a cél.A termosztátházzal kezdtem,azt könnyebb lebontani,meg a folyás ott van,kíváncsi voltam valóban onnan jön e az olaj.Valóban onnan jön,valamint a kettes gyertyánál is van egy kis szivárgás,amit nem tudok hova tenni,majd arra is sort kerítek.
Kitisztítottam a centrifugál szűrőt is,mert a két éveel ezelőtti motorfelújítás óta nem volt belenézve,de sok iszap nem volt. Leszedtem a karbit is,valamint a légszűrő ház felöli burkolatot,a hengerfejbe egy csavar tört csak bele. Az indító és a generátor felújításán gondolkodom még,már több éve bent vannak,baj még nincs velük,de ha most van kézben,akkor most újítom fel azokat is. A jövő héten beszerzem a szükséges alkatrészeket a hengerfejhez,és visszateszem a gyári himbasort is,mert az ami most van benne egy 20 ezret futott auóból vannak,de jobban kopog mint a gyári.A csavarok,és egyéb kiegészítők a tervek szerint sárgák lesznek,valamint  a váltó is felújítva kerülmajd vissza,addig egy tartalékos kerül fel.Bár kérdés mikorra lesznek ezek meg,és mikor lesz kész az autó,ebből kifolyólag kérdéses,hogy ebben az évben menni fogok vele. Első ütem a motor megjavítása,és kicsinosítása,a második a kasztni kijavítása,fényezése.

Az esztétikai hibákat tekintve a két évvel ezelőtti felújítás óta megtett közel 23000km alatt egy kisebb műszaki hiba sem volt vele,végig tette a dolgát,és most is csak azért szedtem szét,hogy a burkolatok is végre kinézzenek.




Pocok @ . 17 fotó . 2 komment

2011.09.26. Hétfő

No kérem,ismét csere történt.Torunban ugye ránéztünk a fékekre,a jobb első fékmunkahengert cseréltem,egy ideje éreztem,hogy a fék nem az igazi,majd a csere után jobb lett.Átnéztük az összes dugattyút,hogy melyikkel lesz a gebasz,és akkor még nem jelentkezett a bal hátsó,hogy bocsi,haldoklom.Tartott mostanáig,ma kicseréltem,mert tegnap amikor raktam vissza a régi fékdobokat,ami eddig is rajta volt,csak a tartalékossal tettem egy kísérletet,láttam,hogy folyik a folyadék a porvédő alól.Remek.KeMáék telkén voltunk,másik fékcső nem volt,ha szükség lenne rá,így vártam máig,majd meló után nagyszülőnél leharaptam róla.Nem ment nehezen,de könnyen sem,rám sötétedett.Ezt utálom :(
Sebaj,késztetve voltam,hogy minél hamarabb fejezzem be,a dob visszafelé nehezen ment fel,de az nem tűnt fel,hogy a két rugó kimaradt :D Csak akkor vettem észre,amikor a kerék csavaropkat húztam már meg.Akkor kezdjük elölről...
A csere elég könnyen ment,a csövet kellet kicsit igazgatni,hogy beférjen,majd tisztogatás után légtelenítettem.Elég gyorsan ment,nem kellett körbe menni,Torunban az elsőt átfolyattuk,most a hátsón is átmentünk,a jobb oldalról nem jött annyi kula,mint a bal oldaliból.
Fék hatás van,nem húz el,viszont a kéziféken állítani kell,mert a fékkulcs el volt görbülve valamiért,és visszaigazítottam.

A hétvégén KeMáéknál voltam a telkükön,volt egy rögtönzött autó javítás,tegnaptól működik a tolató lámpa,a kábeleken kellett forrasztani,valamint a váltó összekötőn az alátétet kellett áttenni,mert rossz helyen volt.Nehéz volt váltani,mindig reccsent,rükit meg alig vette be.A hibák kijavítva :)
Valamint kimentünk a tó mellé fotózni,erről pár szösszenet.
Most pedig jöjjenek az unalmas kötelező jellegű képek:

Pocok @ . 9 fotó . 4 komment

2011.09.05. Hétfő

Ez a bejegyzés azért íródik,mivel megint piszkáltam az autót.Nem,nem a gyújtást.Na jó csak egy picit.Nem is emlékeztem mikor cseréltem a megszakítót utoljára,elég sokat bírt.A közel 2400km-es lengyel utazásunk már sok volt neki,ma kicseréltem.Megnéztem a gyertyákat is,arra is ráfért a csere,arra sem emlékeztem mikor volt cserélve.Ellenőrzése időnként kivettem,megnéztem a színét,a hézagot,azt vissza.A gyertyák pontosan 36900 km-t mentek hibátlanul,a megszakító pedig 29620km-t. A csere oka a kopás volt,érett már,illetve a motor járása is fura volt.
Még a kipufogót kell cserélni,bár állat hangja van,kicsit sajnálni fogom,de ha hosszú távot megyek,eléggé zavaróan hangos.A Tátrában adta meg magát szegény,220km-t így vezettem le,és még itthon is használom.
Pocok @ . 11 fotó . 7 komment

2011.04.07. Csütörtök

Lássuk csak,tegnap egy szűz területet hágtam meg :D Az első kormánymű szétszedésembe kezdtem bele,ami már hetek óta tart,csak aki nem ismeri a fogásokat,annak sokkal több időbe telik.
És úgy érzem megérte várni,majdnem egy hetet ázott a fékolajban a ricnis rész,és tulajdonképpen 10 perc kalapálás,úgynevezett püfölés meghozta eredményét,úőgy leugrott a műről a csáp,hogy nem is láttam,csak a csengő hangot hallottam a sarokból,és következő pillanatra,amikor nézem a satuba fogott művet,már nincs rajta a csonk :)
Mondom ez lejött,nem is volt nehéz.Jobban egyenlőre még nem szedtem szét,pedig úgy látom a csapágyakat is cserélni kellene,mert elég vályúsak.Amit még nem tudok,hogy a fogaskerekek ha kopottak,azt hogy tudom ellenőrizni,vagy cserélni.Így is elég holtjátékos a dolog.És a jól megszokott fotográfiák jönnek akkor,meg a folytatás.
Pocok @ . 7 fotó . 1 komment

2011.03.28. Hétfő

Lassan egy hete,vagy több mint egy hete elkezdtem szétszedni a gyári kormányművet,amit cirka hét éve szedettem ki,mert akkora holtjátéka volt,mint a Roburnak :D Állandóan navigálni kellett,nagyon untam.
Pár kép az állapotokról,persze a csonk nem esett le magától,azt majd a következő blogban ecsetelem lejött e.Ha érdekli,akkor nézze meg a www.garageblog.net oldalon :)

Pocok @ . 10 fotó . Szólj hozzá!

2011.02.21. Hétfő

Nagyon régen írtam,mert nem történt semmi.180376 km-nél volt egy levegő szűrő csere,megérett rá,8000 km-t tettem bele a felújítás óta a 6 hónap alatt.Gond nincsen,úgy érzem és látom a hengerfejnek utána kell húzni majd
 Gedeontól a Téli tali előtt kaptam egy szett téli kereket,mert a nyári igen labilis ilyenkor :) Ezer hála és köszönet! ++

Majd a szélvédőt is kiszedtük,mert a bal alsó sarokban igencsak befolyt a víz,és mint kiderült a sokadik lakatos úgy rakta be a szélvédő alatti lemezt,hogy az "A" oszlop és a lemez varrásánál vagy 7mm eltérés volt,emiatt a kéder nem ült a peremre,és a víz utat talált az utastérbe,VÉGRE MEHETNEK VISSZA A SZŐNYEGEK! :)
Persze csak jó időben,mert az utasteret még egy réteg alvázvédővel kifújom,és talán idén már a büdzséből futja a fényezés javítására.

Aztán tegnap spontán autózás volt,nem nagy túra,de kellett már egy kis izgalom.KeMa,Juli és Gedeon jöttek el a melóhelyemig,aztán mentünk tovább Szentendrének,onnan Dömörkapu,Lajos forrásig.Nem volt meleg,meg sok izgalom sem történt.Ha már ott volt a gépem és a statív,játszottunk egy kicsit a témával és a fényekkel.

Barátnőm pedig volt kollégánktól kapott a kis polskiról pár oldalt az Autó-motor egyik régebbi újságjából.Nekem is van,azt a napokban felteszem,képek is vannak. 
Pocok @ . 22 fotó . 13 komment

2010.10.12. Kedd

Lássuk a vasárnapot.Abszolut semmi kedvem nem volt kikelni az ágyból,és a napba bele sem gondoltam mennyi dolgom lenne,de úgy voltam vele,ha ezt a jó időt nem használom ki,akkor nagy marha vagyok.
Erőt vettem magamon,összeszedtem a cuccokat,beültem az autóba,és kimentem nagymamámhoz.Köpve nyelősen ment a dolog,de az utasteret muszáj volt kipakolni,ha festeni akarok.Megvettem amit szükséges,még a védő felszerelést is,egy olyan egybe szemüveget,hogy a rozsda és festék ne kerülhessen az egyébként is kezelés alatt álló szemgolyóimba :)

Az alvázvédő furcsamód nagyon könnyen kijött,és szerencsére csak felületi rozsda keletkezett,mivel az utóbbi sok esőzéstől valahol befolyt a víz,és minden elázott.Azt ne kérdezzétek hogy jött fel az alvázvédő,és mitől rozsdásodott,nem is érdekel,túl vagyok rajta.
A belteret fújtam ki először,hogy megszáradjon időbe.És ahogy a boltban elmondták,majdnem teljesen megszáradt a felület,pedig nyúlós,gumis érzést mondott az eladó.
Vettem 3 doboz alvázvédőt,olyan Dinitrolossat,csak lesz vele valami alapon.Hát lett,mind a három elment,de csak az autó felére jutott.Sebaj,eggyel több ok,hogy előbb abbahagyjam :D
Az utasteret gyorsan lezongoráztam,szép is lett,és estére,amikor pakoltam vissza,nagyjából megszáradt,de érezhetően ragad,és nem kenődik el.Na végre,ez kellett volna már az elején is.

Aztán jött az alváz.Kerékjárati íveket letisztítottam,majd kifújtam,mellette szinkronban a fékpofákat is kidobtam,mert amiket vettem a tavalyi vizsgára,nagyon kemények voltak.Lengyelbe a túra közben elöl kicseréltük,az most hátra került,és az újabbak kerültek előre.Persze a dobok is kombinálódtak.Fajányos lett nagyon,kemény,jól fog,viszont még a súrlódás melegedést okoz a kerék agynál.Majd ez is enyhül,a fabia-nál is ez volt.Aztán jött unokaöcsi segíteni,persze inkább hátráltatott,de így is jól éreztük magunkat,szerencsére a vége felé érkeztek,így nem kellett kapkodni a naplemente előtt.
Függőket is bezsíroztam az új zsírzómmal.Nagyon élvezem,ezt minden hónapban meg fogom játszani,az tuti!Ugyanitt vállalok zsírzást (200Ft anyagdíj fejébe) :D

Három off kép,amiről a napokban beszéltünk.A 8210-es,amit 2001-ben vásároltak,és a mai napig működik,bár pár évet állt,majd az 5110-es előlapok,amiben nincs benne a piros és a narancssárga előlap-Ez utóbbi dobozos,telefonon még nem volt :) Csak nem tudom hova tettem,a harmadik pedig az a telefon,amit Gdanskban sikerült összetörnöm.Napok kérdése,és ismét működik hála egy kijelző és előlap cserének.
képek:
Pocok @ . 13 fotó . 6 komment

2010.08.31. Kedd

Megérkeztünk,itthon vagyunk.Három autóval vágtunk neki Lengyelországnak,és az autóink ismét bizonyították,hogy megbízhatóak.
A két hét alatt majdnem minden nap autóztunk,és mindhárom autó hiba nélkül teljesítette a 3100km-es távot.Szép "Z" alakban közelítettük meg a Balti tengert,és még a felső nyelvében is voltunk,ami már tavaly nem jött össze.Nem volt nyaraló időnk,de ha nem esett az eső,már nagyon jó volt.Az éjszakák nagyon hűvösek voltak,Gdañskban volt olyan éjszakánk,hogy meleg volt.
Az útvonal Bielsko-Bia³a-Tychy-Kraków-Kielca-Warszawa-£ódz-Przybrodzin,ahol a fityó tali volt,ez inkább kis találkozó volt,nem úgy mint a tavalyi-Bydgoszcz környéke-Gdañsk-Hel-Sopot-Gdynia-£ódz-Bielsko-Bia³a volt.
A térdeim kikészültek a kuplungolástól és a gázpedál tartásától,a fogyasztás átlag 5 liter volt még megrakott cuccal és utassal is.Hazaút nagyon meglepett,370km-t tettem meg,hogy még van a tankban.
Mint mindig nagyon kedvesek voltak lengyel társaink,az úton mindig elengedtek,segítettek,és természetesen dudáltak,vész villogtak,és éljeneztek,integettek :) Ez mindannyiunknak nagyon jól esett.
Mindent leírni nem tudok,mert vannak olyan élmények,amiket átélni jobb,és elmesélni nem igazán lehet.
A generál óta 4400km-t mentem mondjuk hiba nélkül,ebből 3100 volt a kirándulás.Egyenlőre a hosszú vezetésből elegem lett,elég csak munkába járni.
Pár képet teszek fel ide,de a többit majd a fotó albumomban nézegethetitek meg :)
Ha jövőre ismét tudok menni,ennyit biztosan nem megyünk,ez csak próba volt :D Az autóm előtt pedig le a kalappal,minden hiszti nélkül tettük meg a távot.
Pocok @ . 17 fotó . 14 komment

2010.08.16. Hétfő

Tegnap olajat cseréltem,még a lengyel túra előtt megejtettem,mert 1200 km-t már mentem a generál óta.
Az olaj leeresztő könnyen kijött,mert nem volt meghúzva eléggé,még csoda,hogy nem hagytam el  :/
Szerencsére ez nem történt meg,így nyugodt lelkiismerettel engedtem szabadon az olajat.Ahhoz képest,hogy sok km nem volt benne,elég fekete,és fekete koksz darabkák is jöttek ki,tehát valamennyit tisztult a belseje.Úgy egyébként minden rendben,jól megy a kis szerkezet,és remélhetőleg a hosszú utunkon sem lesz gond egyik autóval sem.
Útvonalterv,ami iindulás pillanatáig érvényes,az Bielsko-Bia³a-Krakkó-Varsó-Poznan-Gdansk-Hel-Sopot és még ami útba esik :)
Szokásos fotók:
Pocok @ . 6 fotó . 9 komment