Skoda fabia 1.2

2005-ös évjárat,0 km-től ismerem,nagyon megkímélt autó a mai napig,pontosan szervizelt autó.Nagyon sokat nem fogok róla blogolni,mert nincs mit.2009 Júniusában vettem meg,a gazdája örült neki,hogy olyan vette meg,aki vigyázni is fog rá,mert eléggé ragaszkodott hozzá.
MALÉV-es autó volt,sokat használták a kifutó pályán a sztrájk alatt,sok sztyuvit és pilótát vitt vele ismerősöm.
90330 km-rel hoztem el,fél év alatt 10000km-t mentem vele.A bal oldali kapcsoló panelt kellett cserélni,mert az egyik ablakemelő törött volt.Ezt én a saját kezeimmel cseréltem ki.10 perc lett volna,ha tudom a fogásait,de mivel nem tudtam,bő másfél órába tellett :c)
Rájöttem,nem bonyi,de egyszerűbben is kitalálhatták volna.
izé :) így kezdtük az évet 2010

Legfrissebb bejegyzések az autóról

hátsó ajtó tömítés

Az érdekes időjárás lehetővé tette az autóban a csónakázást.A sok eső,és a napokig tartó havazás miatt beázott az autó.Széria hiba,hogy a hátsó ajtó belső illesztésénél a tömítés nem a leggyáribb.Amióta megvan az autó beszivárog a víz,de sosem volt vészes,de az utóbbi időben a sok csapadék és a sok állás miatt alaposan beázott a hátsó taposó kárpitja,persze kapott az első is.
Sok utána olvasgatás után rávettem magam,mert későbbre is sok esőt mondtak,nem akartam úgy hagyni.És persze hogy kevesebbet használom,nem nézek bele állandóan.Takarítás közben vettem észre,hogy áll a víz az autóban,neki is láttam kimerni a vizet egy szivaccsal.Pár liter kijött szerencsére,és a délutánig tartó szellőztetés eredménye hogy elkezdődött a gyors száradás.

Másnap bevásároltam a tömítőt,megnéztem mit hogyan lehet leszedni,az ablaktekerőt nem volt könnyű,pedig nincs 2mp :D Na ahogy ezt is le tudtam szerelni,szépen fel lehetett hajtani a kárpitot.Persze a sok műanyag pöcök ami törős könnyen adta magát,és nem is tört el sok. Könnyen megtaláltam hogy hol folyik be a víz,mert az a rész koszos és penészes volt.Alaposan letakarítottam a felületet,a régi szigetelést is eltávolítottam,majd tiszta ronggyal tisztára töröltem a bekenni kívánt részt.Mondhatnám azt is hogy fugázni kellett. :)
A festék boltban éppen volt ilyen tömítő,ami erre a célra szolgál,csak kinyomó kellett ami minden háztartásban van :D Végig húztam a két lemez illesztésénél ezzel a tömítővel,majd újjal amennyire tudtam benyomtam a résbe,és simára húztam.Ahol nem volt tökéletes nyomtam egy keveset,majd amennyire engedte benyomkodtam a résekbe.
Eddig csak a bal oldalt csináltam meg,mert ott folyt be jobban a víz,a jobb oldal még várat picit magára.Kb egy óra alatt meg lehet mindkét ajtót csinálniu,ha tudod hova kell nyúlni és mit kell leszedni.
Pocok @ . 7 fotó . 2 komment

fabia fék feltárás

Két legyet ütök ma egy csapásra :D Bár a mai autókkal nincs sok gond,de aztán mégis.Persze az időnkénti átvizsgálást meg kell ejteni,ha meg valami nem stimmel,akkor végképp.Hetek óta a kézifék kissé szorult.Zavart,de csak ma volt időm foglalkozni a gondolattal. Vidáman lekapva a kereket és a dobot,megdöbbenésemre egy halom szénpor köszönt rám zsírban úszva.Akár ebédnek is elképzelhető a dolog,de ebben a helyzetben ez nekem nagyon nem tetszett.Kérdeztem magamtól,hogy én ezzel járok már mióta?Na remek.Csodálkoztam hogy nincs kézifék,de hogy ettől legyen,az már sok.Sokat kezdeni nem tudtam vele,mert ez úgy ahogy van csere,dobbal,pofával,munkahengerrel.Szerencsére ez csak a bal hátsó,a jobb oldali száraz,de ha cserélem egybe cserélem. Skoda boltba elmentem,összeírtam mi mennyibe kerül majd,de ezt a következő hónapban,de legalábbis a következő hetekben meg kell javítani.Igazából már tegnap ki kellett volna cserélni,de mivel most jelen pillanatban polskim sincsen,ezért most csak ez van,majd óvatosan közlekedem,úgy sem nagy távokat teszek meg.
Pocok @ . 10 fotó . 3 komment

2011.12.22. Csütörtök

Csapágy csapó2

Kezdek egy új oldalt,mert nem egyszerű a sztori.Így vegyen bárki limitált szériás autót,mert valami úgysem fog stimmelni,és ha nincs éppen kéznél egy termék katalógus,amiben típusszámok is fel vannak sorolva,akkor erősen zátonyra futhat :D
Velem is így lett,mert a csapágy amit forgalmi alapján adtak,nem lett jó :) Az volt a legszebb,hogy a műhelyben már darabokban volt,amikor behívtak,hogy nézzem meg mi nem stimmel.Mondom szuper.Aztán mutatja a szaki az asztalra tett tárcsán,hogy a csapágy szépen felül a tárcsára,így ez nem megy össze :( Kis tétovázás,és logisztika után abban maradtunk,hogy összerakják,hogy el tudjak menni kicserélni,mert ezt max csak a hajamra tudnám kenni,vagy jó messzire eldobni.Kaptam a javításra új időpontot,ami holnap reggel lesz.
Visszamentem a boltba,nagyon korrekten álltak hozzám,készültem a csapkodásra,mert nem én kértem,hanem ezt adták,ezért nem én hibáztam.Elmondtam,majd két kört futva az eladó visszavette és visszakaptam a pénzt.Irány akkor tovább,keressek egy boltot,ahol értenek hozzá.
Majd itt a közelünkben lévő Skoda boltba bementem,elmeséltem életem történetét,majd a srác megnézte az autót,majd mondta,hogy na ez az,ez a legnagyobb gond a limited edisönökkel,és hogy ne legyen jó a kedvünk,ez egy átmeneti autó,csak ebben a típusban van 120mm átmérőjű csapágy,a többiben 127mm,és csak gyári van,nincs utángyártott.Mondom ekkora mázlit :D
Persze a többi típushoz 50 Ft-tól 60 0000 Ft-ig lehet kapni csapágyat,pont ehhez nem.
Tehát abban maradtunk,hogy marad a gyári csapágy,azzal biztos nem lesz baj.Nagyon remélem,mert a hétfő kicsit kikészítette emiatt,meg már a fejem is fáj a zajtól.Emlékeztek az Ikarusra,ami az M3-on szaggat 90-nel.Kicsit difi hangja van,na ezt is így kell elképzelni :D
Pocok @ . 9 fotó . 2 komment

2011.12.14. Szerda

Ilyen ritkán lesz,de most kell írnom a fabia-ról is.Történt ugyanis egy elég ritka jelenség,a jobb első fényszóró foncsora valamiért kiesett a helyéről.A lökhárító és az autó közvetlen elejére világított,ezért orvosolni kellett.Nekem már rutin a sztori,mert nyáron már esett ki.5 perc alatt kint volt,bevittem a szobámba,és elszórakoztam vele,próbáltam rájönni,hogy mitől esett ki.Válasz nincsen,hogy miért,de sikerült megjavítani,és beállítani.Egy ellenőrzésre majd elmegyek,mert utálom,ha csálén állnak a fényszórók,és szanaszét világítanak.Ezzel ez a fejezet véget ért.

Másik sztori,hogy valami okból kifolyólag a jobb első csapágy három hónapja megadta magát,ma már ott tartok,hogy 60-nál alig lehet beszélgetni,mert semmit sem lehet érteni amit a másik mond.Alacsonyabb és magasabb sebességnél nincsen gond,80 felett elég hangos,de nem rezonál annyira,hogy annyira hangos legyen,mint 60-nál.
Nem tudom mi kerül ezen a csapágyon 40 000ft-ba,de biztos többet tud annál,hogy csapágy :D
Valamikor elviszem szervizbe és kicseréltetem,mert én ezzel itthon biztos,hogy nem fogok vacakolni :)


Pocok @ . 11 fotó . 4 komment

2010.12.01. Szerda

Ide is ritkán írok,mert nincs mit tulajdonképpen.Két hete jár már a fejemben,hogy gumit kéne cserélni,mert a jelenlegi öt éves,keményedett változat többször is bizonyította,hogy a téli közlekedésre szinte alkalmatlan.A nyári esős időszakot sem tűri már el.Könnyen megcsúszott,az eleje hamar kitört egy élesebb,lendületesebb kanyarodásnál.Ez a gumi,és az élmények már a múltté.Fulda 195/50R15-ös gumi.Széles,túl peres,nem igazán az a téli gumi méret.
A kiválasztott gumi egy KLÉBER Krisalp 185/60R15-ös lett.Első pillanatba az autó 1cm-t emelkedett,ami szemmel is látható,illetve a gumi pereme is magasabb,ami kicsit traktoros hangulatot ad a 15-ös felninek.Nekem furcsa,mert nem ez a megszokott látvány,viszont a két gumi közti menet különbség és viselkedés elég különböző.Az első pár km-en érezhető,hogy az elindulás minimálisan több mozdulatot igényel a gázpedálnál,minimálisan több mozdulatot kell tenni kanyarodásnál a gumi rugalmassága miatt,viszont érzésre a régihez képest hintós érzés.Sokkal rugalmasabb,csendesebb és kényelmesebb érzés.Téli gumiként teszi a dolgát,a megállás biztonságosabb,a kanyarodás is stabilabb,egyben kényelmesebb is.Jégen azért megcsúszik,de melyik gumi ne tenné.Ma meglátjuk hóban hogy szerepel,de tudom,hogy jobb lesz mint a Fulda volt,mert annál még egy nyári gumi is jobban tapadna :)

Összegezve egy öreg,kopott gumi sehogy sem felelhet meg az igényeknek,főleg ha téli gumiról van szó,ráadásul kagylós és oldal irányban hullámos volt,ez megmagyarázza az utastérben hallhatott halk dohogást is.
Az új gumi 60-as magassága miatt kényelmesebb érzés az útegyenetlenségeken áthajtani,stabilabb érzés,valamint így téli viszonylatban halkabb az utastér.Nyáron jelentősen hangosabb lesz,ezzel számolok.
Pocok @ . 4 fotó . 2 komment

2010.04.04. Vasárnap

Pár szót írok ide is.Sok minden nem történik,szerelni nem kell az autót,mert az bebaszna,a tankoláson kívül nem kell más bele.
Közeledik a kötelező szerviz,amit 15.000km-ként kell eszközölni.Ilyenkor átesik az autó egy diagnosztikán,lecserélik az olajat,a pollen szűrőt,a gyertyákat ellenőrzik,valamint a COMPUTERT kiütik,hogy a kötelező szerviz ikon ne villogjon.
Ilyenkor még átnézik minden rendben van e,nincs e törés,repedés,hiba a járműben.Külsőleg zajokat nem hallok a motor felől,így nem számítok sokkoló hírekre.

Tegnap este a munkából hazaérve leállítottam az autót,ma reggel a motor alatt egy nagy tócsa állt.Nem emlékeztem rá,hogy az ott volt e,amikor odaálltam,vagy az autó szülte ki magából.Átvizsgáltam a lehetőségeket,nem tőlem jött.Fellélegeztem.
Fogyasztást nem mérek,átlag 6-7 liter körül jön ki.Érezhető,hogyha nincs egy kicsit meghajtva,akkor nem ég ki rendesen a rendszer,ellustul,és nem úgy gyorsul,ahogy azt elvárnánk a három hengerestől.
Múlt héten volt egy hosszabb utam,és mikor este hazaértem,érezhető volt,hogy jobban megy,és rendesen szellőzik a rendszer.
Viccből Esztergomnál a gáti úton kipróbáltam a gyorsulást.Hát siralmas volt az első,mert érezhetően minél több gázt adtam neki,3500-as fordulaton a motor inkább fulladt,mint gyorsult volna.Több fórumon olvastam,hogy ez a fajta motor 3000-es fordulat felett kezd el húzni.Ezt én is tapasztaltam,de ezek szerint betesz neki a sokszor rövid út.A katalizátor mire eléri az üzemi hőmérsékletet,akkor állítom le,ezt naponta kétszer.Néha megkergetem pont emiatt,de ezek szerint ez kevés.Több kéne,de az már felesleges út számomra.
Visszatérve a gyorsulásra,az első 16mp fölé sikeredett,a másodikat nem mértem,mert repülő rajt volt,viszont sokkal jobban lendült neki,mint az elsőnek,nem volt megtorpanás,vagy fulladás.
Holnap valószínűleg Dunaújváros lesz a cél,megint megadatik,hogy ki kormoljam a rendszert.
Minden jól üzemel,egyedül a bal oldali ajtó kapcsolót kéne kicserélni,mert nem működik.Ha rajta hagyom a villanyt sípolni kéne ha kinyitom az ajtót,illetve a beltér világításnak is fel kéne gyulladnia,na most ebből semmi sem teljesül :)
De ez legyen a legeslegnagyobb baja :)

Még egy dolog.
A világításon megint állítani kellett,mert túl messze világított,és elveszett a fényereje a lámpáknak.Eddig sem vakítottam szembe,ezután sem fogok,és még én is látok.

Pocok @ . 1 fotó . 1 komment

2010.01.19. Kedd

Gondoltam ennek az autónak is szorítok egy kis helyet a blogomban.Sok bejegyzés nem fog születni,de pár sort csak-csak írok majd.
Pocok @ . 1 fotó . 12 komment