Archívum: 2013 (3)

Tevékenységtérkép

Motorbontás folytatás

Nem gondoltam,hogy ha egy járművet leállítunk,akkor ennyire gyorsan romlik le az állapota,és ez alól még az én autóm sem kivétel.Sajnos idő hiányában nem haladok úgy ahogy terveztem,de azért igyekszem vele gyorsanm haladni.Az hogy az Ultrabalatonra nem megyek polskival,az biztos,és hogy a Nyári találkozóra sem,az is,bár CsuTee bíztat,hogy addigra készen lesz.November óta egyszer gurult pár métert,azt is azért,hogy megmozgassam,meg áttoljam máshova,mert útban volt.A motorról tegnap lehúztam a burkolatot,a generátort,aminek csak egy tisztítás kell majd,a csapágyak nem zajosak.

És ha már a burkolat lejött,akkor jöjjön a hengerfej is,mert a furulya gumikat csak úgy lehet kicserélni.Most csak bontás volt,legközelebbi feladat az összerakás,de előtte az alkatrészek sárgítása,szinterezése a lépés.Múzeumi motor most sem lesz belőle,de igyekszem a lehető legjobbat kihozni belőle,és mivel utcán áll,és használni is szeretném,nem sok értelme van mindent kipolírozni,mert fél éven belül úgy is bemattul.

A burkolatokra egyébként is ráfér az új szín,mert eléggé lemállott már a gyári.A hengerfejet lehúzva az égés tér elég kormos,ráadásul amit szinte sejtettem,hogy mindkét hengernél gátrepedés van,az egyiknél igen nagy,tehát anélkül hogy nem javítom meg nem teszem vissza.Síkolnio nem hinném,hogy kellene,mert a közel  20 000km,amit a felújítás óta beletettem,az alatt nem hiszem,hogy vetemedett volna.
A dugattyúk is elég kormosak voltak,amiket letakarítottam.A hengereket nem húztam le,még az olajteknőt szedtem le,mert azt is szeretném szinterezni,olyan szép neon zöldre :D
A kasztniról most ne beszélgessünk,szerintem nincs olyan rossz állapotban mint ahogy az látszik,a küszöböket cserélni kell,talán a belsőket nem,de mivel azokon is van egy kevés rozsda,lehet nem kéne szaroizni.Az ívek külön téma,egyben biztosan nem fogom cserélni,inkább foltozom,még ha nem is jó.Ha komplett elemeket cserélnék,akkor az egész autót újra összetenném,amire most nem telik,és nem is akarom hogy olyan sokáig álljon.Inkább a futóművet újítom fel,mert arra is ráfér nagyon.
Pocok @ . Fiat 126 P . 28 fotó . 4 komment

hátsó ajtó tömítés

Az érdekes időjárás lehetővé tette az autóban a csónakázást.A sok eső,és a napokig tartó havazás miatt beázott az autó.Széria hiba,hogy a hátsó ajtó belső illesztésénél a tömítés nem a leggyáribb.Amióta megvan az autó beszivárog a víz,de sosem volt vészes,de az utóbbi időben a sok csapadék és a sok állás miatt alaposan beázott a hátsó taposó kárpitja,persze kapott az első is.
Sok utána olvasgatás után rávettem magam,mert későbbre is sok esőt mondtak,nem akartam úgy hagyni.És persze hogy kevesebbet használom,nem nézek bele állandóan.Takarítás közben vettem észre,hogy áll a víz az autóban,neki is láttam kimerni a vizet egy szivaccsal.Pár liter kijött szerencsére,és a délutánig tartó szellőztetés eredménye hogy elkezdődött a gyors száradás.

Másnap bevásároltam a tömítőt,megnéztem mit hogyan lehet leszedni,az ablaktekerőt nem volt könnyű,pedig nincs 2mp :D Na ahogy ezt is le tudtam szerelni,szépen fel lehetett hajtani a kárpitot.Persze a sok műanyag pöcök ami törős könnyen adta magát,és nem is tört el sok. Könnyen megtaláltam hogy hol folyik be a víz,mert az a rész koszos és penészes volt.Alaposan letakarítottam a felületet,a régi szigetelést is eltávolítottam,majd tiszta ronggyal tisztára töröltem a bekenni kívánt részt.Mondhatnám azt is hogy fugázni kellett. :)
A festék boltban éppen volt ilyen tömítő,ami erre a célra szolgál,csak kinyomó kellett ami minden háztartásban van :D Végig húztam a két lemez illesztésénél ezzel a tömítővel,majd újjal amennyire tudtam benyomtam a résbe,és simára húztam.Ahol nem volt tökéletes nyomtam egy keveset,majd amennyire engedte benyomkodtam a résekbe.
Eddig csak a bal oldalt csináltam meg,mert ott folyt be jobban a víz,a jobb oldal még várat picit magára.Kb egy óra alatt meg lehet mindkét ajtót csinálniu,ha tudod hova kell nyúlni és mit kell leszedni.

Motortárogató

A tavasz még nem érkezett el,addig lehet bütykörészni a garázsban.Történt ma hogy elkezdtem szétválasztani a beteg váltót a beteg motortól.A váltóval ma nem foglalkoztam,inkább azon fáradoztam,hogy a motort megszabadítsam a burkolatoktól,ami majd a szinterezés útjára lép,valamint a furulyagumiknál tapasztalható olaj szivárgás meggátlása lesz a cél.A termosztátházzal kezdtem,azt könnyebb lebontani,meg a folyás ott van,kíváncsi voltam valóban onnan jön e az olaj.Valóban onnan jön,valamint a kettes gyertyánál is van egy kis szivárgás,amit nem tudok hova tenni,majd arra is sort kerítek.
Kitisztítottam a centrifugál szűrőt is,mert a két éveel ezelőtti motorfelújítás óta nem volt belenézve,de sok iszap nem volt. Leszedtem a karbit is,valamint a légszűrő ház felöli burkolatot,a hengerfejbe egy csavar tört csak bele. Az indító és a generátor felújításán gondolkodom még,már több éve bent vannak,baj még nincs velük,de ha most van kézben,akkor most újítom fel azokat is. A jövő héten beszerzem a szükséges alkatrészeket a hengerfejhez,és visszateszem a gyári himbasort is,mert az ami most van benne egy 20 ezret futott auóból vannak,de jobban kopog mint a gyári.A csavarok,és egyéb kiegészítők a tervek szerint sárgák lesznek,valamint  a váltó is felújítva kerülmajd vissza,addig egy tartalékos kerül fel.Bár kérdés mikorra lesznek ezek meg,és mikor lesz kész az autó,ebből kifolyólag kérdéses,hogy ebben az évben menni fogok vele. Első ütem a motor megjavítása,és kicsinosítása,a második a kasztni kijavítása,fényezése.

Az esztétikai hibákat tekintve a két évvel ezelőtti felújítás óta megtett közel 23000km alatt egy kisebb műszaki hiba sem volt vele,végig tette a dolgát,és most is csak azért szedtem szét,hogy a burkolatok is végre kinézzenek.




Pocok @ . Fiat 126 P . 17 fotó . 2 komment