2009.11.26. Csütörtök

Annyira szép idő volt a napokban,muszáj volt valamit szerelni.Rég olajoztam össze a kezemet,így elkezdtem féket javítani.
Sajnos ez nem unalom űzésből pattant ki a fejecskémből,hanem mert a hatóság nagy úr.
Mondjuk tervben volt a csere,de nem mostanában gondoltam,hogy meg kell ejteni.Így hát futottam egy bevásárló kört,beszereztem amit kell.Aznap még neki is álltam,tényleg minden simán ment,kisebb ütlegelésre azért szükség volt,mert ugye ez egy kispolszki :)
A jobb elsővel kezdtem,majd a hátsóval folytattam.Hátsó dobot nehezen tudtam feltenni,mert a kézifékkar a régi pofákhoz volt állítva,és teljesen meg volt feszítve a bovden.Ez már csak a legvégén derült ki,amikor már kezet mostam és a bibliát lapozgattam.
A bal első következett a jobb oldal után.Itt elkezdődtek a gondok,ugyanis észrevettem,hogy a hátsó dugattyúból szivárog a fékolaj.Nézegettem mekkora a baj,aztán benyomva a hátsót,az első dugattyú kiugrott :D Meglepődtem,és érdekesen néztem,hogy ez mi az anyja volt.
Innentől dőlt az aznapi fékpróba,mert a munkahengert is cserélni kellett.Valahol éreztem az utóbbi időben,hogy nem rendesen fékez,mert erősen jobbra húzott.
Tegnap apum kicserélte,szerencsére minden simán ment,nem volt gond,ma pedig a bal első fékpofa és dob is a helyére került,talán a legszebben mint a többi.
Jobb hátsót csak erős ütögetésre és rugdosásra tudtam a helyére bírni,de utána minden klappolt.
Dobok,és kerekek helyére kerülése után légtelenítettünk,kellett is.Bal hátsó munkahenger is szivárgott,de nem annyira vészes,így majd tavasszal kerül rá sor,az olaj is fekete volt,ami kijött,így az is kehes.
Légtelenítés után próbakör,finom fékezéssel,kisebb szünetekkel,hogy ne melegedjen túl a dob.
Aztán pár satufék,finom fék,meg kézifékes gyakorlat után elkönyveltem,hogy ez sikerült.Nem húz semerre,szépen fog,csak a kattogások zavarnak,amik vagy a csavarok miatt vannak,vagy a fékpofák miatt,amíg nem kopnak be.
Bejelentem ismét műszakira,és szépen át fog menni csillagos ötössel :)
Örülök neki,hogy simán ment minden.

Gyári fékdob került fel mind a négy tengelyre,utángyártott szerintem jó minőségű pofákkal,és olasz fékmunkahengerrel.A fékolaj DOT3-as,mert nagyobb minek.

Kommentek

obrotka gyula

Gömbfejet sem ártott volna cserélni. :) :) :)

Siffi

Hmmm... most már nem kell tövig nyomni a féket? :P

Pocok

Siffi #39791:
Jól fent fog,de ezen az autón sosem volt jó fék :(

obrotka gyula #39790:
Porvédõ gumit akartam cserélni,de a boltban nem volt,gömbfejet kompletten meg most nem akartam cserélni,marad tavaszra,meg a segédirányítót is fel szeretném újítani,de most legyen rajta mûszaki :)
Egyébként csoda,hogy ezt nem jegyezték meg,csak a segédirányítót meg a féket.

tunyi1986

fékalaplapot azért lemoshattad volna hogy ne legyen rajta a fékfolyadék...
A fékcsõ csavarja lejött amikor a munkahenger cseréltétek vagy vágni kellett???
Amúgy számomra érdekesek azok a biztosítások a rezgéscsillapítón,olyant még nem láttam(vagy csak nem emlékszek rá :) )

Andrei

bár minden fékjavítás így menne... nekem nyáron egy egyszerû bal hátsó olajfolyás miatt mind2 hátsó fékmunkahengert cserélni kellett fékcsövekkel együtt, szerencse hogy a hátsó ülés alatti elosztóból kijött a csõ rögzítõcsavarja, mert a többi úgy össze volt rohadva, hogy késõbb satuval se lehetett kiszedni
az új munkahengerre azért majd nézz rá, a jobb hátsó nálam csak az egyik pofát nyitja, pedig ott vette le a polcról a boltos a szemem elõtt, ugyanilyen szép mint a tiéd :) csak szar

tunyi1986

Andrei #39797:
a fékmunkahenger cserénél illik mind 2 oldalt cserélni,hogy ne legyen eltérõ fékerõ,ugyanígy a pofáknál.A hátsó fékcsõnél a szitu ismerõs,ritkaság hogy nem rohad össze.
Az meg mi a fenétõl lehet,hogy a fékmunkahenger csak az egyik oldalt tolja ki a dugattyút? Ezt valaki árulja már el,mert nem tudom...(használt berohad azt tudom,de újnál???)

Pocok

tunyi1986 #39796:
Az féktisztító folyadék,csak még nem volt megszáradva.
Simán ment minden,nem kellett flex,tudom furcsa :D
Az a rezgéscsillapító jobb mint az a rátekerõs basz,és motopolnál 660Ft,és hatékonyabb!

Andrei #39797:
Ha nem jó,vizsgán úgyis eltérés lesz.

Andrei

tunyi1986 #39799:
igazából én 1-et sem akartam cserélni, csak nem tudtunk légteleníteni mert berohadt a csavar, nosza cseréljük akkor ki a munkahengert, minden kész, légtelenítsünk... erre a másik oldali légtelenítõcsavar is be volt állva, meg a felfogatócsavar is meg a csõcsavar is, úgyhogy az elosztóig vissza kellett bontani a rendszert a rohadt légtelenítés miatt

szomszédom azt mondja, azért felemás az új munkahenger, mert évek óta a polcon áll és picit berozsdált a belseje, fékolajos finom csiszolópapír kell neki, aztán jó lesz
persze utána megint légtelenítünk :D

tunyi1986

Pocok #39801:
A hatékonyabbat pontosan hogy érted? (mondjuk nekem is szimpatikusabb mert nem tud eltekeredni,max kipattanik)

Andrei

tunyi1986 #39803:
nem pattan az ki, sokkal könnyebb összerakni amikor fékolajos koszos a kezed, nem kell azt a rozsdás szart a rugó ellenében tekergetned, csak rátolod és kész, nekem is ilyen van

Tibee

Andrei #39804:
A jobbaknak meg nincs semmilyen. :D :D

CsuTee

azta :D

hollo

A bemutatott fényképeken látottak alapján azok a féktartó alaplapok, amik tartják az egész féket kerekenként, nincsenek igazán fénykorukban már. Ha már ennyire bele lett nyúlva ebbe a fékes dologba, talán inkább cseréltem, volna õket is, mert ugye azért csak huszonéve eszegeti már a rozsda odalenn õket. Ez csak apró széljegyzet volt, nem kritika. :P

Pocok

CsuTee #39818:
Mi van öcsém idekeveredtél? :D

hollo #39831:
Való igaz,de ezek négy éve is így néztek ki :D
Sok minden tervben van,csak idõ és pénz kérdése,leállítani nem akarom,mert akkor vége :(

CsuTee

Pocok #39916:
Há vazze én mindig is vóóltam itt :D

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!